„Langyos szövegek egyediség nélkül, mintha a ChatGPT írta volna őket” – politikai elemző Magyar Péter ünnepi performanszáról

2024. március 16. 15:23

Kiszelly Zoltán szerint Magyar Péter magát új Messiásként feltüntetve egy sokadik törpepárt megszületése fölött bábáskodik, március 15-i beszéde pedig nélkülözött minden eredetiséget.

2024. március 16. 15:23
null

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Nemcsak a beszédet érdemes nézni önmagában, hanem az egész jelenséget:

tegnap nagyjából a tizenötödik baloldali törpepárt zászlóbontását tapasztalhattuk,

meglátjuk, Magyar Péter és támogatói hogyan tudják majd fenntartani a lendületet a júniusi európai parlamenti választásokig – mondta a Mandinernek Kiszelly Zoltán Magyar Péter március 15-ére meghirdetett, a katarzist tekintve meglehetősen fékezett habzású demonstrációja és beszéde kapcsán.

Ezt is ajánljuk a témában

A Századvég politikai elemzési igazgatója szerint Magyar ugyanis elsősorban az EP-voksolásra készül, amihez nagyon jó rajtot vett főként a közösségi médián és a baloldali médiumokon keresztül. De a neheze csak most jön, hiszen az iránta és a mondanivalója iránt hirtelen fellobbant érdeklődést hónapokig fenn is kell valahogy tartani. Ezért Magyar Péter legfőbb feladata most, 

hogy „új Messiásként” fellépve minél többet és jobban látszódjon. 

A baloldalon nem egy ilyen elbukott kísérletet láthattunk már, gondoljunk csak néhány évvel ezelőtt Donáth Anna, illetve a Momentum esetére.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy tankönyv szerint haladó politikai projekt aktuális lépését figyelhettük meg hát tegnap, ami az »egy hét-egy hír« mottó jegyében zajlik. Ennek első állomása volt a március 15-i zászlóbontás a Talpra magyarok közösségek életre hívása jegyében. Vagyis Magyar Péter most még nem egy párt, hanem egy mozgalom létrejöttét jelentette be, ami ahhoz kell, hogy legalább négyszáz ember fejenként ötven aláírást gyűjtsön a számára, és hogy a futóbolondokat még itt, ebben a fázisban kirostálja. Ha összegyűlik a húszezer aláírás, akkor a már feltehetően létező vagy bejegyzés alatt lévő alvópártja – ennek a bejelentése lesz valószínűsíthetően a következő nagy hír – el tud indulni az EP-választásokon.

Vagyis a Talpra magyarok csak egy eszköz ahhoz, hogy Magyar Péter az európai parlamenti választáson elindulhasson, és legalább egy mandátumot szerezzen. 

Ehhez kétszázezer szavazatra van szükség” – vélekedett Kiszelly Zoltán.

Hozzátette, a Talpra magyarokkal ugyanakkor éppen az a probléma, ami annak idején a Momentum Cselekvés Köreivel vagy a Márki-Zay Péter-féle KOSSUTH Körökkel volt. Mégpedig, hogy ezek felülről induló szervezkedések, ellentétben a Polgári Körök alulról induló mozgalmával.

Az elemző szerint az sem véletlen, hogy Magyar Péter olyan sokat használja a „harmadik erő” kifejezést, feltehetően valami ehhez hasonló lesz az általa létrehozott politikai formáció neve is, jelezvén a középre beszélést, amit „a baloldali újságírók már szépen készítenek elő”. Ami szintén nem újdonság, a már említett Donáth Annán kívül Dávid Ibolya, Márki-Zay Péter, sőt Bajnai Gordon is próbálkozott hasonlóval, ugyancsak új Messiásokként próbálván fellépni a nép előtt – ezek a kísérletek aztán rendre elbuktak.

A Magyar Péter által meghirdetett 12 pontról szólva Kiszelly Zoltán elmondta, ezek olyanok voltak, mint egy iskolai tananyag felmondása a most éppen kötelező és divatos témák mentén. Vagy még inkább, mintha a ChatGPT írta volna őket:

 „langyos szövegek egyediség nélkül, bárki kiállhatott volna velük”.

Nyilván ezek nem rossz követelések – több pénzt az egészségügynek, oktatásnak –  de nincsen bennük semmi új, a baloldal törpepártjai időről időre ugyanezeket szajkózzák. Vagyis azonkívül, hogy Magyar Péter one man show-ját figyelhetjük, a harmadik erő pozíció hangoztatásán túl nem látni, mi az, amiben ő különbözne bárkitől. Ezért mondom, hogy a tizen-valahányadik törpepárt alakulását követhetjük most élőben, csak Magyar jobban előadja mindezt, mint Vona Gábor vagy Márki-Zay Péter tette. Viszont ha hamarosan nem szolgál konkrétumokkal, nem dobja le »az atombombáit«, hamar kipukkad majd az általa fújt, lebegtetésekből, vádaskodásokból fújt lufi.

A politológus kifejtette azt is, hogy Magyar Péterért a baloldali pártok és politikusok is csak addig fognak lelkesedni, amíg konkrétan ki nem derül, hogy a leendő pártjával tőlük visz el szavazatokat. Ez pláne annak fényében igaz, hogy a héten közzétett közvélemény-kutatások alapján a Fidesztől nem igen tud majd, 

így maradnak számára a baloldali és a bizonytalan választók.

Addig tapsolnak csak, amíg a Fideszt szidja és úgymond intimpistáskodik, de amikor már az ő mandátumukra ácsingózik, aminek a küszöbén vagyunk, nem fogják szeretni. Összefoglalóan azt mondanám, Magyar Péter olyan, mint egy magányos, snájdig, a nők kedvence típusú streamingsorozathős – nyilván nem véletlen, hogy az egyetlen eredeti gondolata eddig a nők szabad szülészválasztásával volt kapcsolatos. Aki most előad egy országos, sokrészes, az információk folyamatosa csepegtetése miatt izgalmasnak szánt műsort a nagy fideszes kiszállástól a támogatók, a pártmegalakulás és a listavezető bejelentésén át az EP-voksolásig. Ugyanolyan jellegűt, mint annak idején Bajnai 2012 októberében, csak ő túl korán kezdte el. Meglátjuk, Magyar Péter kihúzza-e még ezt a három hónapot.

Mert egyelőre csak annyit érzékelünk belőle – így Kiszelly Zoltán –, hogy a személye most még érdekes ugyan, 

de már gyülekeznek a felhők a feje fölött. 

A beszéde alatt például tisztán lehetett látni, hogy azt a mondatát, miszerint az uniós pénzeket haza kell hozni, a tömeg egyik fele nem igazán tapsolta meg, amikor a határon túli magyarok fontosságáról beszélt, pedig a másik felénél volt kevesebb a lelkesedés. 

Előbb-utóbb azonban meg kell neveznie konkrétumokat. És nyilván válaszolnia kell arra a kérdésre is, hogy harmadik erő ide vagy oda, Gyurcsánnyal szövetségben folytatja-e tovább, vagy ellene. Ezt is láttuk már: a Momentum, az LMP, a Jobbik mind Gyurcsány ellenében kezdte, mégis alatta kötöttek ki. Lényegében ugyanazt a tortát szeletelik mindannyian” – summázta a Századvég politikai elemzési igazgatója.

 

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:21
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­­ö­g­­­ö­­s­­ ­l­­á­­n­­­y­­o­k­­ ­­v­­­á­r­n­­­a­­k­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Skywalker_bp
2024. március 17. 08:15
Miért nincs Magyar Péterrel itt interjú? Miért mások beszélnek róla nélküle? Miért nem meri a Mandiner megkérdezni Magyar Pétert?
Skywalker_bp
2024. március 17. 08:14
Vicces, amikor Magyart soroscselédezik. Aki nem hallotta még, annak ideírom. Mi negyedmagunkkal vettünk részt az eseményen. Több mint 25 éve osztálytársak voltunk. 2 orvos, egy vegyészmérnök, egy jogász. 4ünknek 11 gyereke van összesen. Egyikünk Bács Kiskunból, másikunk Pest megyéből, harmadikunk Budapestről, negyedikünk Sopron mellől (alvás nélkül, ügyelet után) jöttünk pénteken az Andrássy-ra. Csak és kizárólag Magyar Péter zászlóbontására jöttünk. És hozzánk hasonlókkal volt csordultig telve a tér. Ezt egy szem és fültanú írja. Nem a fotelből demonstráltunk. Félelmetes erő jelent meg az Andrássyn pénteken. Tenni akaró, elkötelezett és várakozással teli potens emberek alkották a közönség gerincét. Berúgtuk a motort
Osztap_Bender
2024. március 16. 19:01
tegnap nagyjából a tizenötödik baloldali törpepárt zászlóbontását tapasztalhattuk, Jó lesz azért vigyázni, fideszék! Móricka (aki betyár csúnyán beszélt) a tanító néni kérésére, mikor té betűvel kezdődő szavakat kellet mondani, egyből kivágta a törpe szót. Aztán kézzel mutatta, hogy "de ekkora f.sza van"! És azt valószínűsíthetően ti fogjátok bekapni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!