Jó hír az egészségügyi dolgozóknak: 800 ezer forintnál is többet vihetnek haza

2024. március 01. 22:01

Az egészségügyi szakdolgozók keresete így 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik.

2024. március 01. 22:01
null

Átlagosan húszszázalékos alapbéremeléssel folytatódik március 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók béremelése a tavaly júliusi egységes 18 százalékos béremelést követően – közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.

A tárca azt írta: az ápolók béremelésére 200 milliárd forintot fordít a kormány. Kiemelték: 

az egészségügyi szakdolgozók keresete így 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

A béremelés, amely megközelítően 84 ezer munkavállalót érint, valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik.

Mi változik és hogyan?

A korábbi pótlékok többsége – például a szakterületi pótlék, a vezetői pótlék, a címpótlék, az idegennyelv-tudási és a képesítési pótlék – beépül az alapbérbe, azok innentől kezdve már beleszámítanak a nyugdíjba. Mivel a szakdolgozók – alapbéren felüli – mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így az alapbér emelkedésével a mozgóbér összege is nő – ismertették.

A Belügyminisztérium hozzátette: fontos változás egy új, öt fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla bevezetése. Az öt fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. A kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját kormányrendelet tartalmazza.

Az új bértábla minimum és maximum összegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét, a munkavállalóknak április elején utalják az első emelt bért – közölték. A tárca a közleményében kitért arra, hogy a béremelés végrehajtásáról az egészségügyi intézmények módszertani tájékoztatót kaptak a Belügyminisztériumtól.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, az idei március 1-jei béremelést követően havi keresetük meghaladhatja a 800 ezer forintot 

– tudatták.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

***

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­g­­­ö­­s­­ ­­l­­á­­n­­­y­­­o­k­­ ­v­­á­­r­­­n­a­k­­­ ­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
K4t1nk4
2024. március 02. 15:33
Nálunk minden egészségügyi dolgozó 100-150000 forint közötti alapbéremelést kapott.
antal-2
2024. március 02. 12:36
Sajnos ettől még kritikus szinten marad a szakápolóhiány. Budapesten évek óta a betegellátást veszélyeztető szinten van. Ezzel nem lesz megoldva. Az ápolók átlagéletkora 50 év! Minimum ugyanennyi ápoló kellene ahhoz, hogy utolérjük Európát...beszédes számok. Ennyit bír a nemzetgazdaság. Értem. De akkor miért sírnak a magyarok, hogy várólista van meg sokat kell várni mindenhol? Egy elöregedő társadalomban egyre kevesebb ápolóval csakis romolhat az ellátás színvonala. A gazdagoknak ott lesz a magáneü. Őket nem érdekli mennyit keres egy ápoló.
antal-2
2024. március 02. 08:46
Orbán fizetése nettó 830.000-el emelkedik. Azé a Novák Kataliné aki hibázott még többel. Ápolónő vagyok, rossz gyógyszert adtam be, kiderült...kirúgás helyett megemelik a fizetésemet. Köptem egy jó nagyot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!