Ezt is megértük: a román államfő és a miniszterelnök is köszöntötte magyar polgártársait március 15-én

2024. március 15. 13:17

Klaus Iohannis jó egészséget és békét kívánt „a kulturális sokszínűségre értékként tekintő Romániában” élő magyar polgártársainak.

2024. március 15. 13:17

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP 

Klaus Iohannis román államfő és Marcel Ciolacu miniszterelnök is köszöntötte Románia magyar nemzetiségű lakosait pénteken, a magyar nemzeti ünnep alkalmából. Az elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben Iohannis elismerően szólt a magyar kisebbség hozzájárulásáról az ország demokratizálódásához, európai és euroatlanti integrációjához. Úgy értékelte: a történelem megmutatta, hogy a bölcsesség, a kölcsönös megismerés, az együttélés tapasztalata 

olyan erős hidakat épített a román többség és a magyar kisebbség között, amelyek minden kihívásnak ellenállnak.   

Szerinte a múlt alapos ismeretére alapozva építhetnek a jövő nemzedékek egy európai jövőt azon a földön, amelyet teljes joggal nevezhetnek a magyarok is „otthonnak” saját anyanyelvükön. „A civilizációk szimfóniájához hozzájáruló, büszkén vállalt hagyományai és öröksége, illetve kulturális, tudományos, szellemi és politikai személyiségeinek tevékenysége révén a magyar kisebbség a modern, sikeres és befogadó román társadalom megszilárdításának megbecsült támogatója” – idézte a román államfő üzenetét az Agerpres hírügynökség. 

Iohannis jó egészséget és békét kívánt „a kulturális sokszínűségre értékként tekintő Romániában” élő magyar polgártársainak.   

A bukaresti kormány honlapján pénteken nyilvánosságra hozott üzenetében Marcel Ciolacu miniszerelnök úgy értékelte: a románok és magyarok közös célja a jólét megteremtése, a korszerű és biztonságos kórházak, európai színvonalú iskolák, a gazdasági fellendülést szolgáló közlekedési infrastruktúra kiépítése. „Az emberek megoldásokat, projekteket várnak tőlünk, nem ellenségeskedést. Az ország valamennyi megyéjében folytatni kell a beruházásokat, az erre szánt források volumenének tavalyi növekedése maradhat kivétel” – hangoztatta Ciolacu.  

(MTI) 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:34
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­ö­­­g­­­ö­­s­ ­­­l­á­­n­­­y­­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­­n­a­k­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
polárüveg
2024. március 16. 09:03
Igazából ez a természetes a jó szomszédok között. Isten tartsa meg a jó szokásukat! Akivel meg nincs így, ott meg az lenne a jó, ha náluk is ez lenne a természetes. Minden félnek jobb a baráti szomszéd, mint a gyűlölködő. (Kivéve a házmestert...)
Mindenhova
2024. március 15. 19:31 Szerkesztve
Én pedig utálni fogom az oláh parazitát ahogy az áruló tótot, sunyi aljas labancot, mert az idők alatt bizonyították, h. a magyarok vérét akarják. Tőlem megbocsáthatják az ott élő székelyek felvidékiek, délvidékiek, kárpátaljaiak, őrvidékiek az ellenük elkövetett bűnöket, de én a nemzetem ellen elkövetetteket nem fogom. A vér nem válik vízzé, ahogy a kutyából sem lesz szalonna!
Szomszéd
2024. március 15. 16:45
Orbán egyik legjobb dobása volt, hogy kibékült a szomszéd népekkel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!