Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Bod Péter Ákos: Lassan mi leszünk a legszegényebbek

2024. március 16. 14:37

Az Orbán-kormány csak június elejéig tekint előre – hangoztatta a közgazdász.

2024. március 16. 14:37
null

Nyitókép: Bod Péter Ákos (Ficsor Márton/Mandiner)

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Orbán-kormány között eldurvult vita a 2023-as kudarcos év következménye és főként arról szól, hogy ki viselje a felelősséget az EU legmagasabb inflációjáért és a fogyasztás csökkenéséért” – ezt is mondta Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár a Népszavának  adott hosszú interjújában.

A beszélgetésben szó esett az elmúlt hetekben a kormány és a jegybank között kialakult vitáról, az MNB függetlensége potenciális csorbításának kérdéseiről és arról is, a valóságban mennyire éles ez a szembenállás, és vannak-e ennek személyes okai az intézmények közötti szokásos érdekütközésén felül.

„Magyarországon volt tavaly az EU legmagasabb inflációja, amely megette a béreket, emiatt a magyar ember fogyasztása a második legkisebb. Lassan mi leszünk a legszegényebbek” – hangoztatta a közgazdász.

A februári inflációs adatok kapcsán Magyarország „törékeny” helyzete került szóba, és hogy a papírforma szerint 

2024-nek jobbnak kell lennie, mint amilyen 2023 volt 

(...) A mai viszonyok között viszont a gazdaságunk természetes növekedési képességéből úgy évi 2 százalékos GDP-bővülés jön ki; ha a tempót a kormány mégis meg akarná duplázni, az nem vezetne jóra. A gazdaságot, mint egy autót, meg lehet hajtani egy ideig, de az nem tesz jót a motornak a fogyasztásnak, előbb-utóbb nagy lesz a szervizköltség, és még kockázatos is a vezetése. Ezért mondják most a jegybanknál, hogy erőltetett növekedési politikát nem tudnak támogatni irreálisan alacsony kamatokkal. Ebben száz százalékig igaza van az MNB-nek” – vélekedik Bod Péter Ákos.

A közgazdász szerint a kormány csak június elejéig tekint előre, addig szól a gyorsítási jelszó, azután viszont „elő kell venni egy tiszta papírlapot, ráírni a valós adatokat, és szembenézni a helyzettel”.

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hill
2024. április 03. 11:35
Amikor pénzügyminiszter volt, na akkor volt szegénység. Pontosabban akkor is. Megszorítás mániákus, mint a többi kommcsicsi
Palatin
2024. március 20. 18:27
Érdekes..... Ha annak a mondatnak, hogy "EPÉS BORT OKÁD" a betüit egy kicsit átrendezzük, azt kapjuk, hogy "BOD PÉTER ÁKOS". Az lehetetlen, hogy ez ne jelentene valamit.
KARAK-ter
2024. március 20. 18:25
Te most áll össze a kép hát ez is Péter . Ez már tényleg igaz itt minden Péter hülye !
EJP1
2024. március 18. 21:38
Szegény. . . Már szinte sajnálom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!