Balos lobbi Brüsszelben: Márki-Zay elvenné a kormánytól az uniós forráselosztást is

2024. március 18. 17:25

Egyik fő követelését pedig már Magyar Péter harsogja.

2024. március 18. 17:25

 

nyitókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

A Magyar Nemzet cikkében felidézi: a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje is azzal kampányolt a 2022-es országgyűlési választás előtt, hogy Magyarország csak akkor kapja meg az európai uniós forrásokat, ha leváltják Orbán Viktort. Érdekes adalék: a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára eközben milliárdos nagyságrendben érkeztek dollárok a tengeren túlról, az Egyesült Államokban létrehozott Action for Democracy nevű szervezettől.

Azok a pártok és politikusaik élvezték a külföldi támogatást, akik folyamatosan azért dolgoztak Brüsszelben, hogy hazánk ne kapja meg az uniós forrásokat.

Ez utóbbi tényt ma már nyíltan elismerik, sőt kérkednek is vele” – írja a lap, amely cikksorozatot is indított a témában, felidézve egyebek mellett a momentumos Hajnal Miklós minapi botrányos nyilatkozatát.

Hajnal, akárcsak ellenzéki kollégái, egy interjúban arról beszélt, büszke arra, hogy „Magyarország ellen dolgoznak” Brüsszelben. „Bár máskor is voltak eljárások hazánk ellen, de azoknak ilyen súlyos következménye még akkor nem volt, mert most egy több mint másfél éves folyamat volt, amíg egyáltalán a kormány el tudta érni, hogy jöjjenek az uniós pénzek” – kérkedett a képviselő.

Ezt is ajánljuk a témában

A legújabb cikkében a Magyar Nemzet kitér arra is, Molnár Csaba, a DK egyik uniós politikusa egyenesen kijelentette, hazafias kötelességének érzi az európai uniós források elleni küzdelmet. Kollégája, Ara-Kovács Attila pedig azt mondta, lehetetlen odaadni az európai uniós forrásokat az Orbán-kormánynak, mert ezzel a baloldal saját magát fegyverezné le.

A DK és a Momentum egy követ fújtak

De nem panaszkodhat ezen a téren a Momentum két EP-képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin sem, akik több alkalommal

azért lobbiztak a brüsszeli döntéshozóknál, hogy ne adják oda a Magyarországnak jogosan járó pénzeket.

MZP sem tétlenkedett

Szintén odatette magát az egykori listavezető. Márki-Zay Péter egy 2022. április elsejei Facebook-videójában úgy fogalmazott: „Az ukrán konfliktus óta szégyen lett Orbán Viktor. Orbán Viktor az unió és NATO árulója. Ezt az árulást még a lengyelek sem fogják soha megbocsátani Orbán Viktornak. Ez az Orbán Viktor nem számíthat semmilyen támogatásra a NATO-tól és az uniótól. Önök azonban, ha leváltják Orbán Viktort, meg fogják kapni a NATO védelmét és meg fogják kapni az unió támogatását.” 

Magyar Péter átvette a balos követelést

MZP a kampányhajrában közzétett bejegyzésében azt próbálta elmagyarázni, szerinte milyen feltételeknek kell teljesülniük  a források megérkezéséhez. Mint levezette: a fejenként 1,5 millió forint lehívásához Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez.

Ezt a követelést azóta a hódmezővásárhelyi polgármester által szintén támogatott Magyar Péter is átvetette.

Ezt is ajánljuk a témában

Csakhogy korábban Márki-Zay azt írta, Orbán ezt soha nem fogja megtenni, mert „úgy járna, mint a bolgár kollégája. Mi azonban megkapjuk ezeket az uniós forrásokat, mert azonnal csatlakozni fogunk az Európai Ügyészséghez, lesz elszámoltatás – Magyarország nem lesz többé következmények nélküli ország.” 

Egy másik kampányvideóban sem finomkodott: 

Hogyha Orbán marad, akkor sajnos az európai pénzek nem jönnek, Magyarország lemaradása fokozódni fog.”

Bár a jelek szerint a források visszatartásában – Gyurcsány Ferenc szavaival élve – sok munka van, azóta a támogatások csak elkezdtek megérkezni Magyarországra, igaz, egyelőre részlegesen.

Ezt is ajánljuk a témában

Tavaly pedig mindezt tetézve Márki-Zay mozgalma közölte: „A Mindenki Magyarországa Néppártnál azon fogunk dolgozni, hogy a magyarokat megillető pénzek megérkezzenek és azok mielőbb eljussanak a hazai vállalkozásokhoz, önkormányzatokhoz és a magyar családokhoz.

El kell érnünk, hogy az uniós forrásokat ne a Fidesz ossza szét központilag. Ezért egy új támogatási és forráselosztó rendszerre van szükség az unión belül.”

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­­­g­ö­s­ ­­­l­­­á­­n­y­o­­­k­­­ ­­v­­­á­r­n­­a­­k­ ­r­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
KARAK-ter
2024. március 24. 23:34
MZP és MP valszeg mindketten Hajnali gyerekek ..... Ugye tudjátok mi az ?
Pelso j.
2024. március 19. 06:10 Szerkesztve
El hát. Nekik is van rokonság, haverok, oda-vissza osztó tőkésosztály. Lennének a legkülönbözőbb helyeken és szinteken köz- ill EU-s pénzen tartott hűbéreseik, szócsöveik, kalandorok, megélhetési szélhámosok stb. Pont, mint a fidesznek.
2024. március 19. 00:25 Szerkesztve
Pfű, micsoda kemény, mosoly nélküli csapat, lesz eredmény (glicerinkúppal)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!