Áder János szerint alaptalanul akarják belekeverni Orbánt a kegyelmi ügybe

2024. március 01. 09:22

A volt köztársasági elnök hivatali ideje alatt egyszer sem fordult elő, hogy Orbán Viktor bármilyen kérést fogalmazott volna meg felé egy kegyelmi ügyben.

2024. március 01. 09:22

1990 óta minden köztársasági elnöknek ugyanazokat a szempontokat kellett figyelembe vennie a kegyelmei döntéseknél, a szabályok változatlanok – mondta a Kossuth Rádióban péntek reggel Áder János, volt államfő. A korábbi köztársasági elnök hangsúlyozta: a kegyelmi döntéseknél nem azt mérlegelik, hogy az adott személy bűnös-e vagy sem, nem bírálják felül a bírósági döntéseket. „Ez nem egy újabb bírósági fórum” – fogalmazott.

Ehelyett emberi – így családi, egészségügyi vagy szociális – szempontokat vesznek figyelembe.

Áder elmondta, 

nem tartaná helyesnek az eljárásrend megváltoztatását, akkor sem, ha most született egy rossz döntés. 

Ezért erősen átgondolná, hogy a parlament a változtatás útjára lépjen.

Áder beszélt arról is, hogy kegyelmi eljárást a terhelt vagy annak védője kezdeményezheti, a kérelmet először az igazságügyi miniszter a szakértői vélemények alapján bírálja el, mielőtt azt felterjesztik a köztársasági elnökhöz. De az ő idejében a Köztársasági Hivatalon belül is többszintű volt a döntéshozatal. A volt államfő jelezte: olykor órákon keresztül vitatkoztak egy-egy kegyelmi ügyről.

Áder szerint Orbán Viktort mindenképpen bele akarják keverni a kegyelmi ügybe, pedig a miniszterelnöknek vagy más kormánytagnak nincs beleszólása az ilyen kérdésekbe.

Leszögezte: az ő hivatali ideje alatt egyszer sem fordult elő, hogy a kormányfő bármilyen kérést fogalmazott volna meg felé egy kegyelmi ügyben.

Áder elmondta azt is, hogy regnálása alatt 6210 kérvényből csupán 119 részesült pozitív elbírálásban. Tehát több mint hatezer ügyben nem volt olyan releváns szempont, amely indokolta volna a kegyelmet.

A korábbi államfő példákat is hozott saját hivatali idejéből, hogy milyen szempontokat kellett mérlegelni: így például amikor egy gyermekét egyedül nevelő nőt pénzbüntetésre ítélt a bíróság, ő azonban nem tudta kifizetni a büntetést. A pénzbírságot átválthatták volna börtönbüntetésre, de akkor nem lett volna, aki vigyázzon a gyerekre. 

 

Nyitókép: Áder János  a veszprémi Pannon Egyetem fenntarthatósági hónapjának nyitórendezvényén. (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka) 

 

Összesen 342 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2024. március 03. 11:07
Ez pofázik ?? Ez a rühes fél cigány aláíró bajnok!!! Ez egy semmit érő rühes fideszes durung bajszu geci!!!!
Szutykok
2024. március 01. 19:40
A NER nélkül összeomlana a magyar futballbajnokság Az NB I.-ben a csapatok bevételeinek mindössze 2 százaléka származik jegyeladásokból, miközben a rejtélyes „egyéb” kategóriához a bevételek 47 százaléka tartozik. Az UEFA szerint ez egy egészségtelen, az állam erőteljes szerepvállalása nélkül fenntarthatatlan struktúra, főleg a miniállamokra és a szovjet utódállomra jellemző.
recipkoki
2024. március 01. 19:08
egy hónapja folyik ez az ügy a nyilvánosság előtt, nagyjából mindenki egyetért abban, hogy itt olyan dolgok történtek amik nem viselik el a nappali világosságot... mi lenne ha lenne egy pedofilellenes menet 2-3 százezer emberrel, akik semmi mást nem követelnének mint egy parlamenti vizsgálatot, a legszélesebb körű felhatalmazással, nyilvános meghallgatásokkal... be lehetne idézni a röfit, balogot, böjtét, novákot, de rajtuk kívül még tucatjával embereket aki akár áldozatként, akár végrehjtóként de nagy valószínűséggel bűnelkövetőként tehetnének vallomást eskü alatt. mindezt csakis azért, hogy a lehető legtisztább képet kapjuk arról, hogy mi történt, de foleg arról, hogy kik voltak azok aki bűnsegédként félrenéztek, hivatali hatalommal visszaélve elhallgattattak tanúkat vagy áldozatokat... fel kell tárni a mocskos pedofilok összefonódásait a legfelsőbb szintig és tucatjával küldeni a sittre a bűnösöket, beosztásra való tekintet nélkül...
recipkoki
2024. március 01. 19:05
Ellenben az hogy b*zi meg pedofil az lázár szerint már halálbüntetést ér... pont hallgatom az önkényes mérvadót és viccesen felhívták a figyelmet egy újabb önellentmondásra, a nevét nem lehet leírni, mert V. János, nehogy személyiségi jogai sérüljenek, de öljük meg, ez az ukáz, miközben a világbotrány inkább az hogy kapcsolatokkal kitüntetések sora jár, ha tv-ben nyilvánosságot kap az ügy akkor 8 év, aki meg tartotta az ajtót annak kegyelem jár és patyolat tiszta erkölcsi bizonyítvány. Nos aki ebben a politikai rendszerben részt vett, annak kéne a bitófától félnie, de azok épp elhatárolódnak, mert senki semmiről se tudott, holott ezekkel a kapcsolati tőkékkel való visszaélés, a fidesz működése és lényege, a korrupció a fó gond a pedofilbotrány valódi felháborító eredője. Beteg emberek mindig lesznek, ha szigorúbb törvények lesznek akkor is lesznek akik törvényen felül állnak, na ezzel kell valamit kezdeni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!