Věra Jourová: Nélkülünk Magyarországon ma rosszabb lenne a helyzet

2024. február 24. 08:33

Az EB jogállamiságért felelős alelnöke szerint a kormány legtöbbször „magyarosan reagált”, ami azt jelenti, hogy éppen csak a szükséges minimumot teljesítette.

2024. február 24. 08:33

Věra Jourovával készült interjút közölt a Szabad Európa, amelyben az Európai Bizottság jogállamiságért felelős alelnöke az aktuális jogállamisági kérdésekről is szót ejtett. A magyar kormánnyal a jogállami elvek betartása körül folytatott csatározás mérlegéről szólva úgy vélte, hogy 

a testület fellépése nélkül valószínűleg rosszabb lenne a helyzet. 

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Bíróság minden egyes kötelezettségszegési eljárásban és más keresetet illetően igazat adott Brüsszelnek a Budapesttel fennálló vitában. Erre válaszul a magyar kormány reagált is. „Időnként magyarosan reagáltak, ami azt jelenti, hogy éppen csak a szükséges minimumot teljesítették, egy centivel sem többet, de ez is rendben van” – tette hozzá.

Eredményes volt a pénzügyi nyomásgyakorlás

Jourová úgy látja, hogy a pénzügyi nyomásgyakorlás bizonyos eredményeket produkált az elmúlt évek után. Emlékeztetett rá, hogy a jogállamisági feltételességi eljárás még folyamatban van, mert továbbra sincsenek mindenre kiterjedő garanciák az uniós pénzügyi érdekek védelmére, legyen szó a közbeszerzésekről vagy a csalás és a korrupció elleni védelemről. 

Ezek még nem épültek be teljesen a magyar rendszerbe” 

– mondta. Az alelnök elmondta, hogy visszatérően javasolta magyar tárgyalópartnereinek az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, de „ezt mindig elutasították. (…) Természetesen el kell menni egy országba, beszélni kell az emberekkel, és meg kell kísérelni annak megértését, hogy mi van papíron, és mit mutat a valóság” – tette hozzá Věra Jourová.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. március 06. 18:07
A sunyisága az arcára van írva ennek a szélhámos Jourovának!
Sale
2024. február 25. 16:19
Bár a bőrét nyúzhatnám...
Perger
2024. február 24. 18:34
Ahhoz képest, hogy az EB jogállamiságért felelős alelnöke regnálása óta képtelen letenni az asztalra a jogállamiság terminológiáját ami az elsődlegeses feladata és mindennek az alapja lenne, még büszkén hivatkozik rá amiből soha egy szó komkrétumot nem mondott ki senki! Szeretném ha a mandátuma alatt minden felénk tett kritikáját a többi eu-s országra nézve is megvizsgálná. Gyanítom a végereddményt de leírva, kimondva mindennél többet érne. Ez lehetne a teljes megsemmisülésük.
5m007h 0p3ra70r
2024. február 24. 15:10
Tehát elismeri, hogy Magyarországon a helyzet egyáltalán nem rossz és ez nem nekik köszönhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!