Orbán Viktor: A gyermekvédelemben zéró tolerancia van

2024. február 26. 12:30

A kegyelmi ügyről, az államfőválasztásról, Svédország NATO-csatlakozásáról, valamint az orosz-ukrán háborúról is beszélt hétfői felszólalásában a miniszterelnök. Összefoglalónk.

2024. február 26. 12:30

Hétfőn 13 órakor megkezdődött a parlament tavaszi ülésszaka, melynek első ülésén Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalás keretein belül számolt be a korábbi ülésszak óta végzett kormányzati munka eredményeiről.

Köztársaságielnök-választás

Beszéde elején Orbán Viktor tisztelettel megköszönte Novák Katalin korábbi köztársasági elnök munkáját. A kormányfő a kegyelmi ügy kapcsán leszögezte: „aki nevelőként nem a gyermek pártját fogja, nincs mentsége és nem számíthat kegyelemre Magyarországon.” Tájékoztatott arról is:

a kegyelmi ügyön túl megoldandó feladat az is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető, semmilyen indokkal. Magyarországon ez a kapu nincs bezárva. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy kezdjünk hozzá!”

A bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel, amelynek a végére kell járni – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor bejelentette: vizsgálatot rendelt el a gyermekvédelmi intézmények kapcsán. „Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézmény élén mindenre, az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is ki kell terjednie.”

„Magyarország erős és stabil ország, egy köztársasági elnök váltást úgy kell megoldania, hogy még csak átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ennek a kormány úgy tud eleget tenni, ha mihamarabb megválasztja az új köztársasági elnököt. A kormányfő ennek kapcsán megköszönte, hogy a Fidesz-KDNP „ennek szellemében járt el, és ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára.”

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Óriási tapasztalat, tiszteletre méltó tudás és vitathatatlan tekintély.”

Az Alkotmánybíróság döntései világos utat mutattak az elmúlt években a kormányfő szerint, amelyek az emberek egyetértésével találkoztak. „Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége” – fogalmazott a miniszterelnök, megköszönve Sulyok Tamásnak, hogy vállalta a jelölést, valamint arra kérve a képviselőket, hogy támogassák őt.

Svédország NATO-csatlakozásáról

A kormányfő Svédország NATO-csatalakozása kapcsán elmondta: a svéd kormányfő pénteki látogatása „sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz.”

A tárgyalások kapcsán a kormányfő bejelentette: „a két ország számára kölcsönösen előnyös megállapodásokat is tető alá hoztunk, ezek erősítik mindkét ország biztonságát”. A kormányfő emlékeztetett: katonai és hadiipari együttmáködés eddig is volt a két ország között, amelyet még az első Orbán-kormány indején indítottak el, „ezt erősítettük meg és bővítettük ki most”.

A vadászgépekről szóló szerződést meghosszabbítjuk, és négy új vadászgépet vásárolunk”

– résztezte a kormányfő. „Ezzel a magyar légierő az ország területén kívül is képes lesz NATO-feladatok ellátására, a saját, nemzeti hadrendünkben tartott vadászgépekkel” – tette hozzá.

A miniszterelnök bejelentette: a svédekkel megkezdődik a haditechnológiai együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is. „A svéd-magyar hadiipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát, ezért kérem képviselőtársaimat, a mai napon szavazzák meg a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló országgyűlési határozatot” – zárta sorait a témában a miniszterelnök.

Az orosz-ukrán háborúról

A szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború kapcsán Orbán Viktor elmondta: „Magyarország gyászolja a háború áldozatait, együtt érez az özveggyé és árvává tett százezrekkel. Segítséget nyújtunk Ukrajnának a sérültek ápolásában és a háborús rokkantak ellátásában. A magyar történelem legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogatjuk a földönfutóvá és menekültté tett milliókat. Hozzájárulunk Ukrajna energiaellátásához, valamint annak újjáépítéséhez” – részletezte a kormányfő. 

Orbán Viktor ugyanakkor aláhúzta: „ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem mélyíteni és szelsíteni kellene, hanem véget vetni neki. Magyaroszág ezért a háború évfordulóján újra, azonnal tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. Erre hívja fel a harcoló feleket és erre biztatjuk a háborút támogató európai uniós és NATO-szövetségeseinket is.”

„Nem akarunk egy végtelenül elhúzódó és számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni. Meggyőződésünk, hogy a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is. Tűzszünetért és békéért fogunk dolgozni a nemzetközi politikában, mert csak egy újabb békefolyamat tudja visszahozni a biztonságot Európába és a szomszédságunkba” – tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő a kormány által meghozott intézkedések felsorolásától a béremelésektől a zöldenergia-termelés és tárolás fejlesztéséig a miniszterelnök felszólalásában a sűrű nap miatt eltekintett, a képviselők előtt álló ülésszak munkájához sok sikert kívánt a képviselőknek.

A miniszterelnök felszólalását itt nézhetik vissza:

***

Orbán Viktor miniszterelnök viszontválaszának összefoglalója:

A kormányfő az ellenzék vezetőinek felszólalására reagálva rámutatott: a kormány négyszeresére növelte a gyermekvédelmi intézmények támogatására szánt összeget, valamint az ott dolgozók bérét is 42 százalékkal megemelték a 2021-es évhez viszonyítva.

A kegyelmi ügy kapcsán pedig a kormányfő leszögezte: a pedofil elkövetőt a baloldal 20 évig helyén hagyta, vele szemben semmilyen vizsgálatot nem indított, ezzel szemben a Fidesz-KDNP-kormány már 2011-ben megindította az első rendőrségi eljárást az elkövetővel szemben, mivel azonban az nem vezetett sikerre, a kormány másodjára is megindította azt, majd az elkövetőt börtönbe is zárták.

A pedofil elkövettőkel számára a kormány részéről nincs kegyelem

– szögezte le a miniszterelnök.

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 397 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. február 26. 21:30
Na, holnaptól nem kúrnak a buzik. Taps!
Szerintem
2024. február 26. 20:22
Na.... megválasztották Sulyok Tamást, az új köztársasági elnöknek. Gratulálok! Az iskolai pedofil szeánszokat követelő moslékosoknak még jelöltjük se volt. Csak elkullogtak a bűnös, kommunista, a társadalom által megvetett parazita férgek.
atti64
2024. február 26. 20:04
HELYES A PEDOFIL DKSOKAT KI KELL IRTANI MIND!!!!!!!!!!!!!!!!
Szerintem
2024. február 26. 19:28 Szerkesztve
Hiába vergődik a moslék, hiába próbálja a saját bűneit átkenni. Hogy transzbuzi szexuális nyomulást követelnek az iskolásokra, de óvodásokra is és őrjöngenek a pedofíliát tiltó gyermekvédelmi törvény ellen, lobbizva ellene az EU-ban is, azt már nem tudják magukról lemosni. Meseország mindenkié, ugye, mert persze, hogy nem is létezik a gyerekekre szexuálisan nyomuló moslékos pedofil lobbi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!