Mi végre a böjt?

2024. február 14. 22:08

2024. február 14. 22:08
Retro,Last,Saint,Lord,Gospel,Crucifix,Love,New,Rite,Light
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Nagyböjt, hamvazószerda, torkos csütörtök, van zabálócsütörtök, kövércsütörtök, miegymás. Ami megmaradt még húsos étel a farsangi időszakból a hamvazószerda utánra, azt ilyenkor elfogyasztották. Hamvazószerdán emlékeznek, hogy porból vagyunk s porrá leszünk, és az év eleji karneváli időszakot a tavasz kibontakozása előtt egy befelé forduló időszak követi.

A néphagyományban a szekularizáció előtt az egész világ böjtölt – a protestánsok is, ha nem is ugyanúgy, ahogy a katolikusok –, azaz az egész környezetünk. Ez azt jelenti, hogy a közösségi nyomás miatt könnyebb volt megtartani. Nem szerveződtek bulialkalmak, nem hívták meg a barátok az embert egy jó csülökre, mindenki böjtölt. Hogy kinek mi zajlott a lelkében, azt nem tudjuk, nem tudhatjuk, mert nem látunk a veséjükbe, de a feltételek közösségi szinten megteremtődtek a befelé forduláshoz, a kozmikus áldozat megünneplésére való rákészüléshez.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!