Meteorológust kérdeztünk arról, hogy visszatér-e még a tél

2024. február 21. 16:49

Németh Lajos szerint a februári enyhe hőmérséklet időnként 10 fokkal is melegebb az ilyenkor szokásosnál.

2024. február 21. 16:49

Portálunk Németh Lajos meteorológust kérdezte a szokatlanul enyhe februári időjárás okairól, illetve arról, hogy számíthatunk-e még ebben a hónapban – vagy akár márciusban – valódi téli hidegekre.

A meteorológus szerint a jelenlegi Közép-Európára jellemző tartósan enyhe hőmérséklet az Atlanti-óceán térségéből, illetve a Földközi-tenger területeiről érkező hullámoknak köszönhető. 

Egy hét, sőt tíz napon belül nem lehet arra számítani, hogy megfordul az áramlás iránya és északról hideg érkezzen”

– fogalmazott Németh Lajos, aki szerint az enyhe idő 5-8, sőt időnként 10 fokkal is melegebb az ilyenkor szokásosnál. 

Így búcsúztatjuk jövő héten a februárt, ami normális esetben igazi téli hónapnak számít” 

– fejtette ki a szakember, aki azt is hozzátette: nem lehet kizárni, hogy márciusban – vagy akár áprilisban – hidegebb léghullámok érkeznek, de tartós hideggel nem kell számolni. Németh Lajos szerint a lassan rügyező gyümölcsfákban azonban még okozhat károkat a fagy, ahogy az elmúlt években ez többször is előfordult.

Nyitókép: Illusztráció / Pixabay

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2024. február 21. 20:03
Köszönjük az El Ninnyónak meg a klímaváltozásnak, hogy 7 fokkal melegebb lesz a február, mint egyébként szokott lenni.
Ugandai Bubu
2024. február 21. 20:01
Teljesen felesleges Németh Lalát megkérdezni. Kb. két hete, amikor kezdődött ez a meleg, arról Lajos hadovált, hogy a meleg után február végén lehűlés jön majd fagyokkal, holott a hosszú távú előrejelzésekből már bőven látszott, hogy semmiféle komoly lehűlés nem jön (akkor be is írtam ide, hogy teljesen légből kapott, amit mond). Nem is tért vissza a fagyos idő, 12-14 fokok vannak és maradnak is már. Tessék a hivatalos HungaroMet (volt OMSZ9 előrejelzést használni.
SzaboGeza
2024. február 21. 19:53
Nem az erősek, az ALKALMAZKODÓK, élnek túl mindig!!! Száraz a nyár? Locsolni kell!!! Sok a víz tavasszal? Fel kell tölteni a tározókat!!! Hát akkor ideje lenne CSINÁLNI a dolgokat, és nem beszélni róla 30éve!!!:)
Süsüke
2024. február 21. 19:38
Nem jós, meteorológus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!