Hátborzongató szimuláció: így pusztítaná el Esztergomot egy 100 méteres aszteroida

2024. február 11. 18:24

Még a szomszédos települések is eltűnnének a föld színéről.

2024. február 11. 18:24
Esztergom

Szamosvári Zsolt, esztergomi amatőr csillagász már többször is szerepelt a Kemma.hu hasábjain. Az esztergomi csillagász ezúttal nem kevesebbel, mint Esztergomban becsapódó égitest általi elpusztulásának szimulációjával hívta fel magára a figyelmet.

A Szamosvári Zsolt által bemutatott példában a történet szerint egy 100 méter átmérőjű, 17 kilométer/másodperc (3600 kilométer/óra) sebességgel, 45 fokos szögben haladó égitest, aszteroida zuhan Esztergomra (vagy ahhoz nagyságú) kisvárosra. A képekkel illusztrált szimulációban ennek megfelelően a belváros legforgalmasabb csomópontjánál földet érő égitest miatt

a becsapódás pillanatában egy 542 méter széles és 115 méter mély kráter jönne létre a város szívében, ezzel együtt az itt levő épületek és lakóik nyomtalanul eltűnnének”

közli az amatőr tudós, majd azzal folytatja, hogy „a becsapódás 45 megatonna TNT energiáját szabadítaná fel”, melyről összehasonlításként leírja, hogy az egy Hirosimát romba döntő 21 kilotonnás bomba hatásának felelne meg.

A szimulált pusztításnak ekkor nincs vége, hiszen a becsapódás további hatására iszonyatos erejű lökéshullám keletkezne, amely 16 kilométeres hatókörön belül minden épületet elpusztítana, így Esztergom és a szomszédos Párkány is eltűnne a föld színéről, de még 22 kilométeres körben is összedőlnének a házak.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. február 12. 10:33 Szerkesztve
ELÉG VOLT ! Rettegésben tartanak bennünket, ma az aszteroidával, mely éppen Esztergomban fog pusztitani, naponta a sok Covid variánssal, a streptococcus baktériummal, mely kisgyerekeket veszélyeztet, de halálos lehet időseknek, nyakunkon a 3. világháború, jelenleg tőlünk távolabb, de gazdasági hatását mi is érezzük már, az Európában szabadon cirkuláló terroristáktól, akik többnyire "pszichés" betegek, Ijesztgetnek bennünket az USA-ban a fiatalok "kedvelt és olcsó" FENTAMIL drogtól , melynek hatására zombikként fetrengenek San Francisco utcáin, ijesztgetnek az ottani számos szifiliszes megbetegetéstől. Mindennapra jár valami borzalom. Hogyan várhatunk igy egészséges társadalmat, optimista fiatalságot, ha naponta a TV-hiradók ontják a hasonló vélemény és szelektiv hireket ?! ?
csapláros
2024. február 12. 09:09
Jobbra is fordíthatná a csillagászati tudását, mintsem ilyen szenzációhajhász baromsággal foglalkozzon. Elég ha a NASA jelentéseit fújják fel nemzetközi szinten a Föld felé tartó és azután legrosszabb esetben is több százezer kilométerre mellette elszáguldó aszteroidákról.
DrPepper
2024. február 12. 06:31
Nagyon helyes. Miért kell minden aszteroidának a Fehér Házba csapódnia? Magyar embernek magyar aszteroidát.
survivor
2024. február 11. 22:42
Gréta mit szól ? Cokettő ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!