Életveszélyes lehet, ha hulladékot halmoz fel a kertjében!

2024. február 15. 19:19

Akár milliós bírság járhat a rendetlen ingatlanok tulajdonosainak.

2024. február 15. 19:19

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán közölte, hogy a Pest vármegyei Sóskúton kigyulladt egy épület. A kiérkező tűzoltók sajnos már csak egy összeégett holttestet találtak.

Az oltást nehezítették a házban és a környezetében felhalmozott lomok.

Az épületben és környékén felhalmozott hulladék nemcsak a tűz keletkezésének veszélyét növeli, hanem a menekülés lehetőségét is rontja. Az otthonunk tisztán tartása tűzvédelmi szempontból is fontos.

Komoly bírságra is számíthat, aki az ingatlanánál hulladékot tárol

Ezzel kapcsolatban azt írta a Péncentrum, hogy akár komoly bírságra is számíthat, aki az ingatlanánál hulladékot tárol. A szabályok szerint ugyanis „az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani”. Aki ezt megszegi arra tűzvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege 10, illetve, 20 ezer forinttól indul,

de adott esetben akár a milliós nagyságrendet is elérheti.

A bírság megfizetése továbbá nem mentesít az egyéb büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, alól. A tűzvédelmi bírság kiszabása a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik.

***

Nyitókép: Getty Images / Morten Falch Sortland

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 15. 21:47
„az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani”. Na és hogyan te paraszt, ha egyszer tilos elégetni?
Akitlosz
2024. február 15. 21:44
Na és mit lehet a lomokkal kezdeni? Betiltották a lomok elégetését. Vagyonért konténert meg nem fognak rendelni. Az emberek szegények és betegek. Aki rendet akarna tartani őt feljelentik.
Box Hill
2024. február 15. 20:46
Hol van az észlelő tűzvédelmi hatóság? Évtizedek alatt felhalmozott gyűjtemények vannak a kertvárosokban, mondjuk, minden századik háznál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!