Verebes István: Az emberek akkor fognak feleszmélni, ha eldurran az első fegyver

2024. január 31. 11:19

A Karinthy Színházba nemrég visszatért rendező a magyar közéletről is kifejtette a véleményét.

2024. január 31. 11:19

Tavaly december óta újra a Karinthy Színházban rendez Verebes István. Fejes Endre művét, a Vonó Ignácot vitte színpadra, a premier estéjén pedig a teátrumban megnyílt az első önálló kiállítása is. A rendezőt ennek kapcsán kérdezte a Blikk, aki az interjúban elmondta, hogy bár 120 előadást rendezett életében, „óriási kockázat volt elvállalnia ezt a munkát”

„Józsefvárosnak van egy olyan társadalmi populációja, ami egészen különleges, egy más szemlélet. Akik ott élnek, egészen különös egyveleg: értelmiségi, proli, vagány, cigány, zsidó, akik ott teljesen másként látják a történelmet, a társadalmi mozgást. Fejes Endre pedig tökéletesen kiszűrte ebből azt a nyelvet, azt a költészetet, ami a kortársai között alig-alig felfedezhető. Úgy, ahogy Fejesnél, nem beszélnek az emberek: úgy a lelkük, a látásuk, a vágyaik beszélnek. Mindezt hitelessé tenni a színészek számára részemről nagyon kockázatos, de élvezetes feladat, ahogy részükről is nagy kihívás.

 Ilyen darabokat nem szokás manapság játszani, kíváncsi vagyok a fogadtatásra” 

– fejtette ki a darab kapcsán a rendező.

A kiállításra is kitért: elárulta a lapnak, hogy eredetileg díszlettervező akart lenni, de nem vették fel a Képzőművészeti Gimnáziumba. A festészetről ugyanakkor így vallott: 

a festés számomra terápia; kikapcsol, javítható és nem feleselhet vissza. 

Ha megunom, otthagyom, és két hónapig hozzá sem nyúlok. De van egy vágyam: nyomot hagyni, és ha másnak nem is, de a gyermekeimnek és unokáimnak mindig megmaradok ezeken a festményeken keresztül.”

„Egyszer fel kell, hogy ébredjen az egyén”

Verebes István sosem rejtette véka alá a véleményét a politikáról és a közéletről. Mint ismert, a Heti Hetes című közéleti showműsor oszlopos tagja volt. Arra a kérdésre, hogy miként vélekedik a világról, félti-e az unokái jövőjét azt felelte, „reflexszerűen keresem rendezőként azt, hogy mi nem jó, így a közéletben is. Ez minden politikai korban jelen volt bennem. A feleségem derűlátóbb, ő azt mondja, hogy minden megoldható, az ember nem annyira hülye, 

vannak olyan erők, amelyek képesek változtatni.

Egyszer fel kell, hogy ébredjen az egyén. Azt hiszem, az emberek akkor fognak feleszmélni, amikor az első várost elönti a víz… vagy ha eldurran az első fegyver. Ne így legyen” – zárta gondolatait a rendező.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. február 01. 22:54
A Dart Vadőr ÁVH-s magyar hangja megszólalt.
igazmagyar
2024. február 01. 13:56
Az első fegyver már régen eldurrant Ukrajnában és Izraelben is, te miről hadoválsz? Az emberek meg már régen "feleszméltek" (micsoda csodálatos kifejezés...), hisz téged is és a gyalázatos heti hentes brigádot is elküldték a szemét dombra. Oda valók vagytok egytől egyig!
Spiritmonger
2024. február 01. 00:32
Lejárt szavatosságú megélhetési rettegő ez is.
rugbista
2024. január 31. 19:58
Hívd fel az izraeli rokonaid, és meghallod a fegyverropogást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!