Újabb adag uniós pénz jön Magyarországra, nem is kevés

2024. január 31. 18:00

Mint szerdán kiderült: az Európai Bizottságújabb források felhasználását hagyta jóvá.

2024. január 31. 18:00

Megnyíltak a belügyi szakterületen 2021-2027 között elérhető uniós források – tájékoztatott Tóth Judit, a Belügyminisztérium (BM) európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a témáról tartott nyitókonferencián Budapesten, szerdán.

A horizontális feljogosító feltételek teljesítése nyomán az Európai Bizottság jóváhagyta a források felhasználását”

– mondta a szakember. Évtizedekkel ezelőtt Phare program és a schengeni alap, az uniós csatlakozást követően a 2007-2013-as és a 2013-2020-as költségvetési időszak biztosított a határigazgatás és menekültügy területén felhasználható uniós forrásokat – tette hozzá.

A konkrét összegről

A 2021-27-es időszakban mintegy 94 milliárd forint használható fel 3 külön alapból a belső biztonság,

a határigazgatás illetve a menekültügy, migráció feladataira. Az összeg soknak tűnhet, de ahhoz képest, hogy 2015 óta Magyarország csak a déli határai védelmére 650 milliárd forintot költött, nem sok – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Napjainkban olyan változások zajlanak a világban, amelyek felértékelik a határvédelmet, fegyveres konfliktusok, háborúk törnek ki. A határon átnyúló bűnözés és az illegális migráció miatt nagy nyomás nehezedik az ország határaira. Tavaly 174 ezer illegális határátlépési kísérlet történt a magyar határokon, ezért szükséges a folyamatos fejlesztés. A cél a források hatékony felhasználása – mondta Tóth Judit.

Nem csak Magyarországot, Európát is védjük

– fűzte hozzá.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton84
2024. március 01. 14:42
Mégis csak az nem jön át a határon, aki nem akar. Aki nem hiszi, nézzen meg egy riportot a youtubeon
Beszélgető
2024. február 01. 10:43
Ha ezzel akartak lekenyerezni minket, akkor nincsenek tisztában a tényekkel. 50 milliárd egy ukrajna méretű szarkupacért, amibe 20-30 évig önthetik a pénzt reménytelenül. Egy prosperáló EU tagország jogos jussának kiadása, hogy ne taszítsák recesszióba, az nem pár millió euro!
Vainamoinen
2024. január 31. 22:54
Mocskos korrupt antidemokratikus EU. Orbán erkölcsileg és morálisan toronymagasan felettūk áll.
survivor
2024. január 31. 21:05
I feel the Amikor szetesik az EU, ki a jogutód ? Ki fizeti a hitelt ...vissza ? Málta, Vatikan,Ciprus, Esztország ? Mert a nemetfranciaolaszspanyol biztos NEM !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!