Megkérdeztük a szakértőt, drágább lesz-e a tankolás a vörös-tengeri válság miatt

2024. január 17. 13:25

A BP után a Shell is felfüggesztette a térségben a szállítást.

2024. január 17. 13:25
Gas Station in Zaozhuang
Baranya Róbert

A Shell csak a Vörös-tengeren állította le az olajszállítást, a többi útvonalon biztosítja azt – reagált lapunknak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arra a hírre, miszerint a BP után ez az olajvállalat is felfüggeszti a szállítást, a térségben fennálló konfliktus miatt. 

Grád Ottó elmondta: emiatt a kőolajellátásban nem lesz kiesés, csupán a szállítás időtartama és ezzel nyilván a költsége is megemelkedik valamelyet. Ez lehet hatással az olajárakra, 

de a többletköltséget nagyjából be is árazta a piac, hiszen már hetek óta tart a konfliktus. 

A Brent típusú olaj jegyzési ára is esésben volt reggel, tehát egyáltalán nincs pánik az olajellátásban – mondta a szövetség elnöke, hozzátéve, hogy ha bármiféle ellátási probléma lenne Európában, már jelentkezett volna.

Bár a helyzet nehézséget okoz, de inkább más ágazatokat, mint például az autógyártást érintheti negatívabban, amely a Vörös-tengeren intézte a szállításokat.  

Grád Ottó ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy

az európai finomítókhoz Irakból és Észak-Afrikából is gond nélkül érkezik az olaj a Földközi tengeren keresztül.

A régiónkban pedig még mindig meghatározó a szankciók közé szorított, de még minden érkező orosz olaj – tette hozzá. 

Nyitókép: CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. január 17. 14:11
Baranya Róbert, Talán azt kellene megkérdezni, hogy ez drágítja-e az Ural olajat, melynek importjára hosszútávú szerződésünk van. Na meg azt, hogyha a MOL Ural olajat dolgoz fel, akkor miért a Brent olaj holland tőzsdei ára az alapja a hazánkban fizetendő jövedéki adónak? E kérdést annak tudatában kell feltenni, hogy; a jövedéki termékek többsége az előállítás vagy a kinyerés időpontjában válik jövedékiadó-kötelessé, illetve akkor, amikor azt előállítják vagy behozzák. Vagyis a dec 31-ig legyártott mennyiségre nem vonatkozik az emelés. Jövedéki adó: Mi az, mire és mennyit kell fizetni https://wise.com › blog › jovedeki-ado 2023. máj. 30. — Jövedéki adó: Mi az és milyen termékekre kell fizetni, mértéke, befizetés és bevallás, mentesség. European Union https://europa.eu › product-excise-duties › index_hu A jövedéki adó hatálya alá tartozó termékek, a jövedéki adó megfizetésének szabályai; jövedékiadó-kulcsok, mentesség; mentességet élvező területek.
kizokkentido
2024. január 17. 13:59
5-600 forintos üzemanyagárnál görcsölnek 3-5 forintos növelésen, csökkenésen hetente a hírek szerkesztői. Nincs valami jófajta hegymászós cikk ezek helyett?
kambala2
2024. január 17. 13:47
mi nem orosz olajat kapunk ?
Nehidd El
2024. január 17. 13:30
"Massimiliano Prospero dArco 2024. január 17. 13:27 ezen is persze a köpcös, meg a köre fogja megszedni magát" --- Pengeélesen látod, ahogy a fajtád mindig és mindent. Orbán robbantotta ki az orosz-ukrán háborút is, és ő heccelte fel a hamászt is Izrael ellen. Mindegyikből jól megszedte magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!