Magyarország lehet a híd az EU, és a migrációt legalizáló afrikai ország között

2024. január 26. 19:59

Máthé László Eduárd diplomata szinte az első volt az EU-ból, aki a júliusi katonai puccs óta a nigeri fővárosba látogatott.

2024. január 26. 19:59

A magyar kormány óvatosan újra felvette a diplomáciai kapcsolatot a puccsista nigeri vezetéssel, szerinte ugyanis még ott kellene megállítani a migrációt – olvasható az Euronews cikkében. A portál szerint a júliusban kezdődő magyar soros elnökség alatt kiemelt hangsúlyt fog kapni az EU Afrika-politikája. Máthé László Eduárd a térség uniós különmegbízottjával, Emanuela Del Re-vel egyeztetett arról, hogy miként lehetne békés kapcsolatot kiépíteni a forrongó Csáddal és Nigerrel. A magyar diplomata szinte az első volt az EU-ból, aki a júliusi katonai puccs óta a nigeri fővárosba látogatott. Egy hete vezető politikusokkal tárgyalt migrációról és terrorfenyegetettségről.

Európa külső biztonsága a Száhel-övezetben kezdődik

Decemberben az új nigeri vezetés visszavonta az EU által forszírozott 2015-ös migrációellenes törvényt. Emiatt ismét megugorhat a Szaharán át érkező menedékkérők száma. Máthé László Eduárd elmondta: Magyarország nem ismeri el a puccsista kormányt, 

de ha nem akar a tömeges migráció áldozata lenni, valahogy fel kell vennie a kapcsolatot Nigerrel.

A nigeri kormányzat szabad utat engedett az illegális migrációnak. Tudomásul vette, hogy az ország északi részén ez egyfajta gazdasági modellként működik. A portálon hangsúlyozzák: a magyar kormány valóban egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Száhelre. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter decemberi háromnapos csádi látogatásán megegyezett egy átfogó biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási programról. A magyar honvédség pedig 200 katonát küld a világ egyik legszegényebb országába.

Fotó: LOU BENOIST / AFP

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 28. 16:06
Mit keresünk ott?!
dirid1
2024. január 26. 21:34
Magyar zászló alatt tesszük mindezt, nem EU-zászló alatt.
dirid1
2024. január 26. 21:33
Ne másoknak szerezzünk dicsőséget vele, akik azért semmit sem tesznek és még a mi ellenségeink is.
dirid1
2024. január 26. 21:31
Afrikában azért vagyunk, hogy átadjuk mindazt, amit tudunk, amennyivel előbbre járunk náluk. De ezt nem az EU nevében tesszük, hanem a saját nevünkben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!