Elárulta a miniszter: ezen múlik Svédország NATO-csatlakozása

2024. január 06. 17:28

„A kulcs tehát a magyar-svéd politikai párbeszéd” – emelte ki a legfontosabb szempontot Bóka János.

2024. január 06. 17:28

A svéd NATO-tagság ratifikációjának időpontja attól függ, milyen gyorsan és hatékonyan halad a bizalomépítés Magyarország és Svédország között – nyilatkozta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a finn Ilta-Sanomat újságnak.

A miniszter szombaton a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az év első külföldi interjúját a finn Ilta-Sanomat újságnak adta. Bóka János bejegyzésében az interjúból főbb állításait idézve kifejtette: a svéd NATO-tagság ratifikációjának időpontja attól függ, milyen gyorsan és hatékonyan halad a bizalomépítés Magyarország és Svédország között, ezzel megnyugtatva azon magyar parlamenti képviselőket is, akiknek kétségeik és aggályaik vannak.

A kulcs tehát a magyar-svéd politikai párbeszéd”

– emelte ki.

Az ukrajnai háború is szóba került

A miniszter az interjúban szólt az ukrajnai háborúról is, bejegyzésében azt a gondolatát idézte, miszerint a bizonytalan ukrajnai helyzet miatt nagyon nehéz három-négy évre előre tervezni, és Magyarország álláspontja szerint megnyugtatóbb lenne, ha rövidebb pénzügyi ciklusokkal számolnának.

„Szerencsés volna továbbá, ha a többéves pénzügyi kereten kívüli forrásból történne meg Ukrajna finanszírozása. Magyarország azt is szeretné látni, hogy az Ukrajnának irányított pénzügyi támogatást eddig mire és milyen eredménnyel használták fel” – fogalmazott.

Bóka János azt is kiemelte az interjúból, hogy

a jövőbeni európai biztonsági architektúra nem lehetséges Oroszország szerepvállalása nélkül”.

„Nem tudom, hogy mikor gondolhatunk ilyen jellegű tárgyalásokra, vagy hogy kik vennének részt ezekben. Remélem, hogy az Európai Unió meghatározó szerepet játszhat ezeken a megbeszéléseken, amikor eljön az ideje” – közölte.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT NEWS AGENCY VIA AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 07. 21:45
A RUSZKIK ÉRDEKÉBEN gáncsoskodó ORBÁN-banda nem épp kreaativ. Azt találták ki, hogy egy öt évvel ezelőtt készült kisfilm miatt nem szavazzák meg a svédek belépését, amely egy másik szinezetű kormány alatt készült, és a rendezőjének semmilyen kapcsolata nincs a jelenlegi kormánnyal.
Tommaso
2024. január 07. 21:43
Svédország NATO csatlakozása egyedül Putyinon, Putyin engedélyén múlik. Nem mentség, pusztán magyarázat, de Orbán, a szövetség aljas árulója csak utasitást hajt végre. A szervezetben Ő Putyin Trójai falova. Kizárólag Putyin érdeke, hogy ellenfele, a NATO NE erősödjön. Orbán, aki most még NATO-tag, ebben segédkezik neki. Nem véletlen, hogy a legutóbbi NATO-csúcsra Orbánt meg sem hivták. A baj csak az, hogy ez a nemzetáruló felcsúti getzy MAGYARORSZÁGNAK OKOZ jóvátehetetlen károkat.
Tommaso
2024. január 07. 21:41
18:32 > taminol azt állitja, a svédek csak beszállitók akarnak lenni. De hát Svédország már most is a NATO beszállitója! Mit gondolsz taminol, honnan vannak a NATO-tag Magyar Honvédség Gripenjei? Talán Albániától kaptuk? :-))
Tommaso
2024. január 07. 21:41
Svédország NATO csatlakozása egyedül Putyinon, Putyin engedélyén múlik. Nem mentség, pusztán magyarázat, de Orbán, a szövetság alja árulója csak utasitást hajt végre. A szervezetben Ő Putyin Trójai falova. Kizárólag Putyin érdeke, hogy ellenfele, a NATO NE erősödjön. Orbán, aki most még NATO-tag, ebben segédkezik neki. Nem véletlen, hogy a legutóbbi NATO-csúcsra Orbánt meg sem hivták. A NATO nem annyira diplomatikus, mint az EU , ahol a Felcsúti Getzyt csak a büfébe zavarták ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!