Bloomberg: A kormány ismét összecsaphat Matolcsy Györggyel

2024. január 24. 11:53

A Bloomberg szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megpróbál beleavatkozni a monetáris politikába, ez pedig felbőszítheti a jegybank elnökét.

2024. január 24. 11:53
MATOLCSY György

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a banki hitelezésben használt referencia-kamatláb lecserélésének tervét terjesztette elő, ez pedig újabb súrlódási pont lehet a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között – írja a Bloomberg.

A javaslat alapján a kereskedelmi bankok a diszkont kincstárjegyek hozama alapján állapítanák meg a hitelek referencia-kamatát, amivel a szakportál szerint a kormány ismét megpróbál beleavatkozni a monetáris politikába.

Matolcsy György, a jegybank elnöke már többször is keményen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, még az osztrákok is döbbenten figyelték a csörtét.

A Világgazdaság információi szerint

a jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson. A kormánypártok ezt elutasították, a lap szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének mondatai.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. január 24. 16:08
Ha nincs a full liberális munkaügyi törvényünk, tavaly nem jön rekord beruházás Magyarországra, és ha ez nem jön, összeomlott volna a költségvetés - hasonlóan, mint Gyurcsánynál. Csak mondom, vékony a jég, egy kiterjedtebb háború Ukrajna ellen, egy EU-szankciós hullám Kína ellen, a bertuházásoknak lőttek és akkor bezárhat a bazár, már ami a Fidesz-kormányzást illeti. Ezt jó érzésű magyar nem akarja és nem akarhatja. Viktor többször beszélhetne Matolcsyval és amúgy át kellene állítani sok irányt, mert ami van, az a dermedtség, hasonlóan, mint a Kádár-korszakban... Azzal a különbséggel, hogy akkor készültek csoda tévéjátékok, filmek, a fiatalság még kapott lehetőséget üzekedésmentes hétvégi szórakozásra, kér gyerekkel fiatal házasként volt reményed lakásra - bár tény, a magyar futballt is akkor tették tönkre (ami amúgy ma sem változott, sajnos.) Ez most ennyi.
szemlelo-2
2024. január 24. 15:05
Matolcsy valóban egy jó és kreatív szakember. De pénzügyi szakember, nem politikus. Egy pénzügyes a fiskális környezetben keres optimális megoldásokat, egy politikus a társadalmi környezetben.
polárüveg
2024. január 24. 14:09
A magyar infláció fő oka külföldről származik, és tudatos, tervezett. Tehát a fő felelős/ök az inflációért nem Magyarországon található/k. A dinamikusan változó környezetben az útkeresésnél álláspontok vitája biztosítja a legbiztosabb út megtalálását. A gazdasági helyzet egyszerre kívánja az infláció fékezését, a fogyasztás fellendítését, az előremutató családi, vállalati, önkormányzati, állami beruházásokat, amely hagyományos felfogásban lehetetlennek tűnik. Igenis van módszer, amellyel mindez egységesen és minimum részben biztosítható. Az energia és élelmiszer ellátás kitettsége csökkenthető. Magyarország energia kitettsége minimalizálható, csak a rátett szellemi korlátot le kell venni, hogy energia forrásban gyenge! Itt van a legkomolyabb tennivaló, a rendelkezésre álló és nem használt/nem kihasznált energiaforrások ütemezett bevonására, mixelésére. Élelmiszer tekintetben pedig tényleg komoly kormányzati munka szükséges, de a fent jelzett módszer ebben is segíthet.
Sztrovacsek
2024. január 24. 13:26
Összecsaphatnak? Hát csapjanak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!