Belebukott a zsidóellenes cikkeibe a Meseország mindenkié szerkesztője

2024. január 25. 11:18

Az InStyle és az ÉVA magazin törölte Nagy M. Boldizsár írásait.

2024. január 25. 11:18
Meseország Mindenkié

Az ÉVA és az InStyle című médiumok kiadója, a Marquard Group Hungary először még megfelelőnek nevezte, végül többszöri panasz után mégis törölte azokat a tartalmat, amelyek külső szerzőjüktől, a Meseország mindenkié című könyv szerkesztőjétől, Nagy M. Boldizsártól jelentek meg. A médiavállalat többszöri olvasói panasz után elnézést kér a kifogásolt tartalmak közzététele miatt – írta meg a Média1.

Mint arról beszámoltak, Nemes Dániel, internetes szakember és üzletember a Facebook-oldalán adott hangot az elégedetlenségének, amiért Nagy M. Boldizsártól, a Meseország mindenkié című könyv szerkesztőjétől uszító jellegű és valótlanságokat tartalmazó, a zsidókra nézve súlyosan hátrányos tartalmak jelentek meg a Marquard Group Hungary médiavállalathoz tartozó ÉVA és az InStyle című lapok internetes oldalán.

„Nemes Dániel kifogásolta, hogy Nagy M. Boldizsár olyanokat írt, hogy neki a zsidó vallással semmi problémája, csak a kormánnyal, de a zsidók már közel 100 éve is azért érkeztek (!) oda, ahol felmenőik állítólag (!) korábban éltek, hogy lemészároljanak mindenkit, majd átnevezték Palesztina területét Izraelre, amit ezóta hívnak így” – részletezte az esetet a Média1 – „Nemes ezek után írt a kiadó magyarországi vezetőjének egy levelet és kérte, hogy vizsgálják meg, megfelel-e a kiadó értékrendjének és minőségi elvárásainak a kifogásolt, összesen három darab cikk tartalma az InStyle és az Éva Magazinban. Nemes azt kérte, ha nem, akkor felelős kiadóként mielőbb távolítsák el ezeket, és tegyenek közzé a kiadó álláspontját valóban tükröző közleményt.”

Nemesnek végül Fenyővári Szilvia ügyvezető igazgató azt válaszolta, hogy „a kiadó tiszteletben tartja a szerzői szólás- és sajtószabadsághoz fűződő jogait, és az írás szakmailag megfelelő volt, ezért nem távolítják el azokat, de szívesen közlik Nemes ellenvéleményét”.

Nemes ezután egy hosszú és részletes levelet írt válaszul, amelyben kifejtette, hogy 

a szólás- és sajtószabadságnak is vannak morális és törvényi korlátai, és ezek az említett írások nem felelnek meg ezeknek, és a sajtóetikával és a szakmaisággal sem egyeztethetők össze.

Nemes Dániel visszautasította a Fenyővári Szilvia ügyvezető által felkínált megszólalási lehetőséget, mondván, a megjelentek nem véleményes kérdések, nem egyrészt-másrészt, hiszen mit lehet arra mondani, hogy a zsidók az őseik állítólagos földjeire mészárolni tértek vissza. Nemes úgy vélte, itt nem véleményekről van szó, hanem „tények meghamisításáról” és „nettó náci uszításról”, amiket nem az ő dolga helyre tenni.

A három cikket pár óra múlva törölték, majd napokkal később az alábbi elhatárolódást adta közre a kiadó: „Az ÉVA és az InStyle online felületein 2023. végén megjelent három cikk Nagy M. Boldizsár tollából, amelyek a hollywoodi sztárok és a világpolitikai események viszonyáról szóltak a közösségi médiás posztok tükrében. A Marquard Group Hungary az olvasói levelet megkapva jogi véleményezést kért. Bár a jogi állásfoglalás nem látta szükségesnek, a Kiadó úgy döntött, hogy az írásokat eltávolítja a felületeiről. 

Az írások szakmailag kifogásolhatóak és sérthetnek egyes olvasókat. A print magazinokban az írások soha nem voltak olvashatóak és online formában sem lesznek többé elérhetőek. 

A Marquard Group Hungary elnézését kér mindenkitől, akiket a cikkek bármilyen módon sértettek. Semmilyen bántó szándék nem volt a Kiadó részéről. A szerző a kiadó egyik külsős munkatársa, személyes véleménye nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját.”

Nyitókép: Labrisz

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2024. január 29. 01:49
Az ötös számú téged is állatnak kellene, hogy nevezen.
Skywalker_bp
2024. január 28. 18:17
Ha a jogi vélemény szerint nem ütközött törvénybe, akkor nem értem, miért távolították el. És miért nem hörög a Fidesz tábor azon, amit Bayer Zsolt előad, aki az 5-ös számú párttagkönyv büszke tulajdonosaként rendszeresen nevez embereket nem emberi lényeknek, állatoknak, baktériumoknak és egyebeknek ami viszont sok esetben simán törvénybe ütközik? Hm?
Horst_Tappert
2024. január 26. 15:08
A történelemhamisítás mindenkié...
zsírgyík
2024. január 26. 09:52
És ezek fasisztáznak úton-útfélen ! Amúgy szép, hogy egy nyugati multi által kiadott lapban simán megjelenhettek ezek a cikkek! A szerkesztőket is ki kéne b@szni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!