A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a kormány eleget tett a vállalásának

2024. január 11. 16:01

Ha nem boszorkányüldözésre használják a teljesítményértékelést, még hasznos is lehet – mondta Horváth Péter.

2024. január 11. 16:01

Üdvözölte a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a januártól hatályos pedagógus-béremelést az Inforádió Aréna című műsorában. Horváth Péter azt mondta: december végén nem hitte, hogy januárban már sor kerülhet a fizetésemelésre, így nagyon örült, amikor megjelent az erről szóló törvény.

A kar elnöke úgy látja,

a mostani béremelés megfelel a kormányzat azon vállalásának, hogy 2024. január 1-től a pedagógusbérek a diplomás átlagbér 72 százalékára zárkózzanak fel.

Horváth tájékoztatása szerint a kezdő pedagógusoknál 32 százalékos lesz az átlagbér-emelkedés, a pedagógus I. besorolásúaknál ez nagyjából 31 százalék, a pedagógus II. besorolásúaknál pedig 29 százalék. A mesterfokozat, illetve a kutató esetében 21 és 17 százalék a béremelés átlagban. Ehhez jön még hozzá az egyetemi mesterfokozatért járó 2 százalék, illetve a természettudományos hiányszakmákban dolgozóknak járó további 4 százalék.

A garantált kezdő pedagógus bér így bruttó 528 800 forintra emelkedik, amit növelhet az egyetemi végzettség, illetve valamilyen természettudományos tantárgy oktatása.

A pedagógus I. kategóriában 538 ezer, míg a pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál nem lehet kevesebb a fizetés.

Horvát elmondta azt is, hogy a 2024-2025-ös tanévben kell először alkalmazni a teljesítményértékelést, és 2025 szeptemberétől lesznek ennek először következményei.

Ehhez még a 2024-2025-ös tanév kezdete előtt meg kell fogalmazniuk a pedagógusoknak és az intézményvezetőknek is teljesítménycélokat: a pedagógusoknak három, a vezetőknek négy célt, amit abban az évben el szeretne érni.

Ha az adott vezető a teljesítményértékelést nem valamiféle boszorkányüldözésre fogja használni, hanem valóban megpróbálja objektíven megítélni a teljesítményt, akkor ez akár hasznos is lehet. 

– mondta Horváth Péter, hangsúlyozva, hogy a teljesítményértékelés hatására a bérnek nem szabad csökkennie. 

Nyitókép: Tanóra a VII. kerületi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 12. 00:21 Szerkesztve
"Horváth Péter azt mondta: december végén nem hitte, hogy januárban már sor kerülhet a fizetésemelésre, így nagyon örült, amikor megjelent az erről szóló törvény." No, amikor már a kormány embere sem bízik a kormány ígéretében! Ugyanis ősszel szerződést módosítottak a tanárokkal, azzal az ígérettel, hogy januártól fizetésemelésük lesz, őszig visszamenőleg korrigálva (a januári bérrel kifizetve) a régi és az új bérek különbözetét. Ennyit még a kurva maszop-szadesz sem hazudozott! Most úgy jelent be átlagosan 32,2%-os fizetésemelést a kormány, hogy az a tanárok többségének csak 29%-os, de ez nem a decemberi bérükhöz képest értendő, hanem az előző tanévi bérükhöz képest, amit szeptemberben egyszer már korrigáltak és papíron 10%-al emeltek, csak nem fizettek ki, hanem azt ígérték, hogy januárban visszamenőleg kifizetik. Most akkor mennyi is az annyi? Miközben a tanárok egyre több helyütt perelik a tankerületeiket, mert még a túlóradíjaikat sem fizetik ki. No de fő a közbizalom!
ironlady111950
2024. január 11. 21:58
Nem teljesen értem, nálunk az elmúlt tanévben végig zajlott a teljesítményértékelés, ez alapján valamikor ennek a tanévnek az elején le kellett adni egy cselekvési tervet, amit szépen követünk is, plusz feladatok, képzések, stb. , szóval ha lesz emelés (ami a hírek szerint messze nem a beharangozott 32 %, de mindegy), akkor ez már "utófinanszírozás" lesz.
ZUzoli Süli
2024. január 11. 19:18
Éljen a kordonbontás sikeres volt....
lemez
2024. január 11. 18:06
A ciás korrupt csekk és donáth kiegészitö jelentést irt az erasmus program tárgyalására.Még most sincs jogállam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!