A DK ötletgyárosokat toboroz, hátha vannak olyan javaslataik, amelyeket betehetnének a programjukba

2024. január 21. 14:57

Tizenhárom műhelycsoport működik, nagyjából ugyanolyan tematikájúak, mint az árnyékminisztériumok, ezekbe várnak Dobrevék segítséget.

2024. január 21. 14:57
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A DK és annak kirakatintézménye – nevezhetnénk akár a párt ékkövének is –, az árnyékkormány új erőket szeretne bevonni a csapatába. Nem is csoda, hiszen az utóbbi hetekben, hónapokban mintha alaposan megfáradt volna a Dobrev-féle alakulat, alig hallani róla valami érdemlegeset. A kabinet honlapja szerint tavaly október 25-én tartotta a legutóbbi, egyébként 13. ülését – akkor az ország gázellátása és az ápolási támogatás voltak terítéken –, azóta azonban már csaknem negyed év telt el.

Ez a szünet pedig akkor is hosszúnak számít, ha figyelembe vesszük az év végi ünnepeket, amikor világ- és országmegváltás helyett még a politikusok is inkább a beiglievéssel vannak elfoglalva.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben persze sorban bemutatták a szakpolitikai programjukat az egészségügytől kezdve az oktatáson át a külügyekig – s még hosszan sorolhatnánk –, minden eseményhez összetrombitáltak egy kultúrháznyi szimpatizánst, de ezek a dokumentumok rajtuk kívül aligha érdekelnek bárkit; meglepő lenne, ha a zöldnél is zöldebb klímastratégiájuk vagy a biztonságot megteremtő rendészeti elképzelésük miatt akár 

eggyel is több szavazatot kapnának június 9-én az európai parlamenti vagy az önkormányzati választáson.

Emellett több-kevesebb rendszerességgel nyilatkoznak az árnyékminiszterek, s igyekeznek a létező legrosszabbra lefesteni a magyarországi állapotokat, de sokat újat már ők sem tudnak mondani. S míg az elmúlt egy-két évben lubickolhatott a témákban a közülük messze a legaktívabb, a gazdasági ügyekkel foglalkozó, Dávid Ferenc, az idei évre szóló hazai pozitív kilátások, az infláció csökkenése, a GDP növekedése rendesen kihúzta a lába alól a szőnyeget.

Ezért kénytelen más vizekre is evezni – ezzel a polihisztori képességét is villogtathatja –, most már a „keresztre feszített természetvédelem” ügyeiben is megnyilvánul, továbbá olyan, az egykori Szeszélyes évszakok színvonalát is alulmúló megjegyzésekkel operálni, mint a minap, amikor az egyik tájékoztatójának azt a címet adta, hogy „Nagy miniszter bizony csak kis miniszter”.

Persze azért a szóvivőjük, Kálmán Olga is előrukkol időről időre valami eget verő szenzációval, mint tette ezt idén január elején is, amikor azzal sokkolta a szilveszteri kábulatból épp magukhoz térőket, hogy „újabb kőkemény orbáni megszorításokra ébredtek a magyarok”. 

S mostanában a titkolózó, zavaros múltú, viszont a Gyurcsány-házaspárral meglehetősen jó viszonyt ápoló, művelődésszervezőként aposztrofált Mustó Géza is kezdi aktivizálni magát. A jelenleg főállásban a X. kerület rendvédelemért és közbiztonságért felelős alpolgármesterként dolgozó árnyék-belügyminiszter legutóbb azzal a hírrel vétette észre magát, hogy szerinte „Megalázta a rendvédelmiseket az Orbán-kormány az év végi juttatások elvételével, az Árnyékkormány béremelést, életpályamodellt és szolgálati nyugdíjat akar”. Mustó nyilván azért szedte össze magát, mert mert nagyot álmodni, a kedvenc városrészében, Kőbányán ugyanis őt indítaná a DK polgármester-választáson. Más kérdés, hogy végül valóban ringbe száll-e, miután ott a Momentumnak is van polgármesterjelöltje, így a lilákkal ott is meg kell küzdeniük a helyért.

Ezt is ajánljuk a témában

A vérfrissítés érdekében tehát az árnyékkormány meghirdette, hogy akinek van egy zseniális ötlete, az dolgozzon Dobrev Klára szakmai csapatában a programjukon. A DK pártalapítványának, az Új Köztársaságért alapítványnak ugyanis vannak műhelycsoportjai, amelyekben megalkotják a szociáldemokrata alternatívát. Csak egy dolgot kérnek, azt, hogy 

„légy a változás motorja! Válassz egy vagy több alapítványi műhelycsoportot, és dolgozzunk együtt a jövőért!”

Mindezekért pedig  nem akármilyen dolgot kínálnak cserébe: erős közösséget, hiszen Dobrev Klára csapatának már több mint ezer tagja van, akik tenni akarnak a változásért. „Olyanok, mint.” – írják, de azt elfelejtették hozzátenni, hogy mint kicsoda. De ezen az apró baklövésen lazán túlléphetünk, hiszen aktív részvételt is ígérnek, interneten és személyesen is fognak találkozni a jelentkezőkkel, sőt, még személyes kapcsolatot is, a kabinetek vezetői fogják elmondani a véleményüket a delikvensek ötleteiről, hogy azokat miként építenék be a szociáldemokraták ajánlatába. 

Tizenhárom műhelycsoport működik, nagyjából ugyanolyan tematikájúak, mint az árnyékminisztériumok. 

Ez alól talán csak a jogbiztonsági csapat jelent kivételt, itt azt a szlogent hirdették meg, hogy „Tegyünk közösen azért, hogy a jog újra téged szolgáljon, ne a hatalmon lévőket.”

Arra persze roppant kíváncsiak lennénk, hogy eddig hányan jelentkeztek és mely műhelycsoportokba, továbbá, hogy milyen ötletekkel rukkoltak elő az érdeklődők, és ezek közül mely javaslataikat építették be a programjukba. Ezért mindezeket megkérdeztük a DK sajtóosztályától, ám nem kaptunk tőlük választ. Így csak abból tudhatjuk meg, hogy működik-e a rendszerük, találtak-e kreatív figurákat, akik jó ötletekkel rukkoltak elő, ha az árnyékkormány a következő időszakban új, épkézláb, az eddigieknél életrevalóbb elképzelésekkel, javaslatokkal áll elő.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2024. január 23. 10:55
Ötletem: kampó, kötél, logás majd kötél, logás, issó ráz, unzovájte, nochmál!
goldie-2
2024. január 22. 11:34
„Tegyünk közösen azért, hogy a jog újra téged szolgáljon, ne a hatalmon lévőket.” Kétlem, hogy egy valószínűtlen győzelem után is meghagynák ezt a szlogent.
moricka13-3
2024. január 22. 07:28
Gyurcsány/Dobreva, csak így tovább a kelleténél ugyan indokolatlanul hosszabb, de jól bevált lenini úton, egyenesen oda, ahová Horn Gábor már megmondotta vala!
Szerintem
2024. január 22. 07:27
Szemléltessék az eutanázia nagyszerűségét, a saját példáikkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!