Több száz millióra bünteti az ÁSZ a dollárbaloldalt a külföldi kampánytámogatás miatt

2023. december 06. 15:15

A számvevőszék már a nyáron jelezte, hogy vizsgálatuk szerint tiltott kampányfinanszírozás történt.

2023. december 06. 15:15
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Több mint 500 millió forintos büntetést szabott ki az Állami Számvevőszék a 2022-es parlamenti választáson induló hat baloldali pártra számolt be róla az Origo.

A portál értesülése szerint 

most csupán egy 260 milliós támogatást vizsgáltak, magyarán további büntetésekre számíthatnak a baloldali pártok, a számvevőszék tovább ellenőrzi a kapott támogatásokat. Mint ismert, utóbbiakhoz 2022-ben mintegy 4 milliárd forint érkezett ismeretlen adományozóktól a tengerentúlról.  

Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de az ÁSZ és a Magyar Államkincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a pártoknak ténylegesen az említett összeg dupláját kell megtéríteniük.

Windisch László, az ÁSZ elnöke tavaly novemberben, a Mandinernek adott interjúban beszélt arról, hogy 

vizsgálják a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatást.

A szankcionálás lehetősége pedig biztosan nem érte váratlanul az ellenzéket, hiszen már júniusban megkapták azt a jelentéstervezetet, amelyből megtudhatták: a számvevőszék vizsgálata szerint 

megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során, 

amennyiben Márki-Zay Péter akkori miniszterelnök-jelölt fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit.  Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, ami az MMM-en keresztül eljutott a többi pártig, a büntetés pedig ennek a duplája a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint.

Windisch László az ellenzéki kampánytámogatás kapcsán a parlamentben is elmondta, hogy nagyságrendileg 1,7-1,8 milliárd forint tiltott kampányfinanszírozást állapítottak meg az ellenzéki összefogása oldalán, amelyek Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül érkeztek a többi párthoz.

Hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal miért vizsgálja szintén a tavalyi kampányfinanszírozást, arra az ÁSZ elnök azt mondta: van körülbelül 300 millió forintnyi olyan szolgáltatás, ahol az MMM közvetlenül is leszerződött valamely szolgáltatás nyújtására; ledfalra a nagygyűlésükhöz, buszokra az emberek odaszállításához, szóróeszközökre.

Megvannak a teljesítésigazolások, a szerződések, a számlák, egyértelmű kampánytámogatásról és kampánytevékenységről van tehát szó. De van egy körülbelül 1,4 milliárdos olyan szerződés és számla, amit az MMM a szerződés alapján szintén kampánytevékenységre fordított ugyanarra, amire külön közvetlenül is szerződött a szolgáltatókkal, 

de valamiért nem a szolgáltatókkal, hanem egy osztrák céggel, majd külföldről beérkezett pénzt valamiért kiutalták külföldre. 

– fogalmazott az ÁSZ elnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen a külföldi kft. nem áll szóba az Állami Számvevőszékkel, tehát nem hajlandó tisztázni azt, hogy a szerződésében számlában és teljesítésigazolásban szereplő gazdasági események valódiak-e.

Nyitókép: az ellenzéki összefogás nagygyűlése 2022 március 15-én. (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2024. február 20. 10:01
És még lehet folytatása. Guruló dollár-gate. A hazaárulás minősített esete. Rátok ég. De ha egyszer valaki tényleg tesz egy feljelentést, akkor meg mi lesz? Fasírt? Gyerekek , nagyon gáz a ballib. És nagyon gyenge teljesítményt nyújt. Amikor elfogy az érv, mert szinte azonnal el szokott fogyni, akkor jöhet az orbánozás, putyinozás. Eleve ott kellene kezdjétek, hogy a saját identitásválságotokat nem amerikai befolyással kell kenegetni. Attól az még nem fog elmúlni. Az, hogy ez most Európában korszakos jelenség, az titeket nem segít. Az egyén jogainak gátlástalan kiterjesztése és általa a kormány buktatás vágyában égtek. A nemzetállamok felszámolásának napi kísérletei. Mit mondtok saját közösségeteknek? Mindenkit lehet privatizálni és gyarmatosítani? Ez folyik most. Van nálatok egyáltalán egyetlen épelméjű is? És maradtok ott, ahol vagytok. Saját hibátokból. Ha nem hát nem. Ti tudjátok. A napi primitívség nem fog segíteni. Lehet 🙋 jelentkezni. Hajrá bal! Van ott valaki értelmes?
Vasalo
2024. február 20. 08:52
Addig nem kell ilyen pártokat és jelöltjeiket a választásra engedni, amig ki nem fizetik a tartozásukat.
Chekke-Faint
2024. február 20. 08:18
Amit a moslék úgy sem fizet be. A szadesz adóssága még mindig függőben, holott tudjuk pontosan kik voltak a tagja és ma hol érhetők el.
kunfia1
2023. december 09. 13:22
Orbán kezében az ÁSZ, seggében, Erdogán, szájában meg Putyiné...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!