Térképen mutatjuk, hogy hol lehet számítani a legnagyobb havazásra

2023. december 07. 06:18

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetéseket adott ki több vármegyére is az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás és havazás miatt.

2023. december 07. 06:18
null

Nyugatról kelet felé halad a csapadékzóna, általában hó, de főként a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordul – írta előrejelzésében az Országos Meterológiai Szolgálat. Csütörtök estig általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. Ugyanakkor Vas és Zala szélvédett részein megmaradhat az éjszaka képződött köd. 

A Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű – a nap során egyre gyengülő intenzitás mellett – további csapadék: döntően havazás, de helyenként havas eső, eső is lehet 

– figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hozzátették: a Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul, amely késő estére általában -3 és +2 fok közé csökken.

Nyugatról kelet felé halad a csapadékzóna, általában hó, de főként a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordul. A legnagyobb mennyiségű hó a Dunántúl keleti részén, a középső és az északi országrészben várható, és a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága. 

A csapadék mennyiségével kapcsolatban azt írták, hogy csütörtök éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon lepel-3 cm lehet a jellemzőbb friss hóvastagság. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró csütörtök éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegységben, és az Északi-középhegység nyugati felében alakulhat ki. 

Nyitókép: MTI/Katona Tibor

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. december 07. 06:52
Tegnap szerdán, vagy múlt hét szerdán?
5m007h 0p3ra70r
2023. december 07. 06:51
Ott ahol esik. Ehhez nem kell térkép.
kuzmics
2023. december 07. 06:30
"Térképen mutatjuk..." Elég, ha kinézünk az ablakon! :-)
pollip
2023. december 07. 06:28
Tudom, hogy részletkérdés, de ma, 12. 07- én csütörtök van . Azt, hogy tegnap hol fog esni a hó, nehéz megjósolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!