Nem betlehem kell ide, hanem szobor egy térdelő néger focistáról, amint épp átnyújtja a szivárványos karszalagját Von der Leyennek – ugye?

2023. december 18. 06:08

A kis Jézust darabokra törték, a három király egyikének leszakították a fejét, de az állatokat sem kímélték. Az esetnek több tanulsága is van.

2023. december 18. 06:08
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

A szimbólumok elleni támadással nem a tárgyakat, hanem azokat az eszméket vélik legyőzni, amelyekre ezek láttán gondolunk. Megszálló zászlóját elégetni, hamis jelszavakat lefesteni, diktatúrák emlékműveit ledönteni (homoszexuális mesekönyvet ledarálni) erkölcsileg védhető, sőt olykor dicséretes,

mert jelentheti az elnyomottak, a kiszolgáltatottak, az eszköztelenek szabadságharcát.

És vannak helyzetek, amikor a pusztítás értelmetlen agresszió.

Makón valaki(k) tönkretették a karácsonyi betlehem figuráit. A kis Jézust például darabokra törték, a három király egyikének fejét leszakították, de az állatokat sem kímélték.

Ezt is ajánljuk a témában

Az esetnek több tanulsága is van.

  • Milyen jó, hogy még van betlehem
  • Milyen jó, hogy felháborodunk a pusztításon
  • Baj, hogy vannak ilyen vandál állatok
  • Baj, hogy meggyalázzák a keresztény jelképeket

A látszólagos célszemélynek, Jézusnak (Istennek) ez értelemszerűen nem okoz problémát. A sas nem kapkod legyek után.

A vesztesek mi vagyunk.

A megbántott keresztények, a normalitásban, a rendben élni szeretők, a hagyományokat tisztelők.

Azért persze történtek hasonlók korábban is. A budai templom betlehemének csacsiját bedobták a közeli tóba; Nagykovácsiban felgyújtották, a Margit-hídon a Szent Koronáról többször is letördelték a keresztet. Aztán itt van az ismert önvallomás a karácsony előtti rádióműsorból, amikor valamilyen zenészféleség azt mondta: kiirtanám az összes keresztényt.

Már-már közhelynek hangzik, de ha belegondolunk, rémisztő –

a világban ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás.

Európa sem kivétel; Nyugaton már dúl a háború a keresztény őslakosság és a keresztényellenes bevándorlók között, akik támogatást kapnak a legrosszabbaktól, az ateistáktól.

Az ateistáknak ugyanis semmilyen hite nincsen, szerintük a világ véletlenül van, nincsenek benne törvények, csak azok, amelyeket maguk meghoznak, és ezek bármilyenek lehetnek, mert kizárólag az ő akaratuktól függenek. Útjukban áll minden vallás, de egyelőre még a kereszténységet érzik erősebbnek, ezért a muszlimok mellé állnak.

Vajon idehaza is szintet lépett a háború, és megkezdődött a támadás először a jelképek, majd a személyek és közösségek ellen is? Volt már ilyen az elmúlt évszázadban, de akkor egy külső hatalom segítsége is kellett hozzá.

Ja, hogy most is van ilyen külső hatalom? Ez nem jó hír.

Egyelőre azonban titokban csinálják, tehát nem éreznek maguk mögött társadalmi többséget, sőt támogató közhangulatot sem. Ez viszont jó hír.

A pillanatnyi hazai felállásban tehát számolhatunk egy részeg elmebeteg elkövetővel (ez jó hír is lehet: nincs semmilyen ideológia és szervezettség mögötte; viszont felmerül, hogy ha valaki törni-zúzni akar, miért választ ehhez vallási szimbólumot) vagy gyerekcsínnyel (ez politikai szempontból megint kedvező, bár szomorú az az ország, ahol a gyerekek effélével szórakoznak). Ha viszont politikai indíttatású a rongálás, akkor éppen úgy állhatnak mögötte ateisták, mint más vallás fanatikusai vagy szimplán ellenzéki beállítódásúak, akik

Jézusban, Máriában, a pásztorokban és a királyokban (akik valójában mágusok) az Orbán-kormány előretolt ékeit látják.

Ez egyszerre hízelgő a kormánynak és roppant megalázó valamennyiünknek.

Most azon izgulunk, vajon helyre tudják-e állítani a néhány éve az ország legszebb betlehemének választott alkotás figuráit.

Szerencsére ezek csak tárgyak, készíthető új belőlük, amíg van rá szándék. A hitet és az akaratot nem tudják elvenni. Tárgyakat lehet rombolni, de a hit újrateremt. Ha viszont nincs hit, hiába a tárgy is. (Nyugaton – és újabban már nálunk is – belépődíjat szednek a katolikus templomokban, mintha azok valami múzeumok volnának. Sajnos így is lett: a benne lévő dolgokat már maguk a fenntartók is pusztán műtárgyaknak tekintik.) 

Annak viszont örüljünk, hogy mindenkinek az az első gondolata: csinálunk a tönkretett betlehem helyett másikat – s nem az, hogy akkor jövőre majd teszünk a főtérre EU-kompatibilis szoborcsoportot, amelyen

egy térdelő néger focista átnyújtja a szivárványszínű csapatkapitányi szalagját Ursula von der Leyennek, aki Eva Kailin keresztül jó pénzért mindjárt el is adja a Pfizernek, a befolyt eurókon pedig tankokat vesznek Zelenszkijnek.

(Nyitókép forrása: Csermák Szilvia makói önkormányzati képviselő Facebook-oldala)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. december 19. 07:09
""alexandrosz-2 2023. december 18. 20:37 A ciki az, hogy egy nemzetinek, kereszténynek és konzervatívnak hazudott qrmány ugyan úgy nem találja a tetteseket, ahogy az antifa terroristákat, a templomrongálókat, temetőrongálókat, keresztletörőket, keresztgyújtogatókat sem leli sosem…" • Ugyan már, trolladék, ne hazudozz, pl. mindegyik Margit hídi kökereszt letörő buzit megfogták, nem emlékszel? …vagy ha véletlenül mégis, akkor egy baszatlan zsidó kommunista bíróribanc ejnyebejnyével engedi őket tovább pusztítani a magyarokat és a keresztényeket. 13 évnyi alkotmányozó hatalommal a kezükben. • Ez nem a nemzeti kormány hibája, hiszen egy jogállamban a bíróságok függetlenek a kormánytól ill. annak politikájától.
iimre
2023. december 19. 07:00
"Beszélgető dec 19. 05:14 Ezért nem lehet ellene erős hit nélkül küzdeni." Szerintem egy oldalon állunk, de tisztázzuk: A középkorban kellett erős hit, ma már ismeretre, információra, tudásra van szükség — hinni a templomban kell… • https://tinyurl.com/yvonbr49 /Térkép: Az iszlám földközi-tengeri pusztításának 13 évszázada • https://tinyurl.com/ymp4a2nb /"harcolni-foguk-ha-egy-allam-a-sajat-teruleten-megakadalyozza-az-iszlam-terjedeset" • https://tinyurl.com/ytplkycl /”le-fogjuk-igazni-europat” – az-iszlam-bevandorlas-valodi-celja • https://tinyurl.com/yn66gkz8 /kutatasi-eredmeny-10%-“igaz-hivo”-kepes-megvaltoztatni-a-teljes-tarsadalmat • https://tinyurl.com/yl6vart5/mit-fognak-tenni-a-muzulmanok-ha-mar-eleg-erosek-lesznek (egy muzulmán jogtudós előadásában) • https://tinyurl.com/ypesj5qc /miert-harcolunk-az-iszlam-ellen? (Vagyis nem annyira az iszlám ellen kell harcolunk, inkább nyugati embertársaink iszlámmal kapcsolatos nemtudását és tájékozatlanságát kell megszüntetnünk.)
iimre
2023. december 18. 22:45
"Chekke-Faint dec. 18. 10:07 Mi is van a Koránban? Pusztíts el mindent ami ellened van... • Jajaja: Az európai alkotmányok egyik alaptétele a szekularizáció. Az iszlám rendszer nem ilyen: "Az iszlám különbözik a kereszténységtől, hinduizmustól, judaizmustól és a többi vallástól, mivel egy politikai vallás. A muszlimok nem ismerik el a vallás és az állam elkülönülését. Továbbá a hiteles szövegeiben és tanításaiban az iszlám minden más vallást — és nem vallást — elutasítandónak tart. Ráadásul az iszlám egy, az egész világra kiterjedő iszlám állam — egy kalifátus — létrehozására törekszik, amely mindenhol rákényszerítené az emberekre a a sariát, a középkori iszlám vallási törvényeket (https://tinyurl.com/ynp4pkxx), és büntetné az eretnek gondolatokat.” (innen idéztem: https://tinyurl.com/yvxbh73s /iszlamofobia: fegyver-a-szolasszabadsag-ellen)
alexandrosz-2
2023. december 18. 20:37
A ciki nem az, hogy manapság vanank olyanok, akik a betlehemekre támadnak. A ciki az, hogy egy nemzetinek, kereszténynek és konzervatívnak hazudott qrmány ugyan úgy nem találja a tetteseket, ahogy az antifa terroristákat, a templomrongálókat, temetőrongálókat, keresztletörőket, keresztgyújtogatókat sem leli sosem, vagy ha véletlenül mégis, akkor egy baszatlan zsidó kommunista bíróribanc ejnyebejnyével engedi őket tovább pusztítani a magyarokat és a keresztényeket. 13 évnyi alkotmányozó hatalommal a kezükben. No ez a ciki, nem az, hogy vannak deviáns állatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!