„Ne hallgass a Grincsre!” – öt tipp karácsonyra a katasztrófavédelemtől, hogy ne legyen baj

2023. december 24. 08:29

Rendhagyó formában üzent a szervezet.

2023. december 24. 08:29

Szokatlan Facebook-bejegyzést tett közzé hivatalos Facebook-oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Öt pontban szedték össze, hogy mit érdemes tenni annak érdekében, ha az ember fel akarja gyújtani saját otthonát az ünnepek alatt. Posztjukban a következőket írják:

– Aki fel akarja gyújtani az adventi koszorút, az tegye ablakba, függöny közelébe, és felejtkezzen el az égő gyertyáról.  (Évente ötven siker!)
– Aki a lángoló karácsonyfára, vagy a „Nálunk gyulladt fel leghamarabb a karácsonyfa” címre gyúr, az tegye közel a fűtőtesthez, gyújtson rajta gyertyát, használjon veszélyes izzósort, és azt tekerje jól össze, valamint helyezzen rá egy bútorlábat is. Az izzósorra. 
– Aki csillagszóróval akar tüzet okozni, az a lakásban fényeskedjen vele, majd a még izzó pálcát dobja a kukába. 
– Konyhasztrájkot hirdető háziasszonyok égessék oda az olajat, műanyag kést, konyharuhát, karácsonyi kuglófot, miegyebet. 
– Kutyádat, macskádat, aranyos, ám puffadt aranyhörcsögödet engedd a fa közelébe. És vedd föl videóra. Az fontos. 

De! Ha nem akarod, hogy ellopják a karácsonyodat, ne hallgass a Grincsre”

– írják a bejegyzésben, majd komolyabbra fordítva a szót, szintén öt pontban foglalják össze azokat a legfontosabb biztonsági intézkedéseket is, amelyek betartásával jó eséllyel elkerülhető, hogy nagyobb baj történjen az ünnepek alatt:

– Az adventi koszorú közelében ne legyen gyúlékony tárgy. 
– A fenyőt megvásárlás után egy vödör vízben tároljuk, így magasabb a nedvességtartalma és nehezebben gyullad meg.
– Ha hosszabb a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító, mint amilyenre épp szükségünk van, akkor is ki kell fektetni az egészet. Ha összetekert állapotban helyezzük feszültség alá, annyira fel fog forrósodni, hogy meg fog gyulladni.
– Éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.
– A csillagszórók a legkönnyebben beszerezhető, legegyszerűbben működő tűzijátékok. Azért nagyon veszélyesek, mert 1000 és 1600 celsius fok közötti hőmérséklettel égnek. A forró szikrák egészen messze is elpattanhatnak, és nagyon könnyen meggyújthatják a környezetüket. 

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. december 24. 09:21
Hálás köszönet a jó tanácsokért, ha csak egy is célt talál már megérte! Minden szolgálatban lévő tűzoltónak unalmas, munkanélküli ünnepeket kívánok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!