Micsoda évnyitó: január elsejétől jelentősen emelkedik a pedagógusok bére!

2023. december 29. 18:14

Itt vannak a friss összegek!

2023. december 29. 18:14
null

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen – tették hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Ismertetésük szerint a pedagógus minősítés és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák, amire azért van szükség, mert az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a pedagógus tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszűnik, az új szabályok értelmében pedig a pedagógus minősítés is önkéntessé válik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő pedig jelentősen csökken.

A január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál, pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál, mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál nem lehet kevesebb.

A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további két százalékos, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további négy százalékos illetményemeléssel ismerné el – írta közleményében a Belügyminisztérium.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 01. 09:55
Megint hazudtok…vagy igen,vagy nem…vagy nem ennyi…
rugbista
2023. december 31. 13:48
Micsoda évzáró! Gulyás még a pezsgőbontás előtt bejelenti, hogy lehet, lófax sem lesz ebből!
Menhetten
2023. december 30. 15:48
Egyértelműen azt mutatja, hogy a KSH felméréseivel ellentétben olyan mértékű tanár, tanító és segítő hiány lépett fel, amit a minisztérium nem mert a "köz" felé láttattni. Olyan problémák léptek fel és olyan tanító és tanár hiány amit már nem tudtak kezelni. Tehát muszáj volt felajánlani a költségvetésből a kompenzációt. Aztán majd meglátjuk, hogy mind ezt az 'emelést' mily módon és milyen pótlékok csökkentésével akarják a minimálisra csökkenteni. Ahogy szokták. Az biztos, hogy a kellő hatást és az oktatás színvonalát, a pedagógusok megtartását már ígéretekkel nem fogják tudni fenntartani. Ha egyetlen pótlékhoz is hozzányúlnak az azt jelenti, hogy az egész 'ígéretet' nem gondolták komolyan, az csak a szokások maszlag, a pedagógusok előtti ígéretcunami és nem a valóság felvázolása volt a lényeg..
evpus
2023. december 30. 13:43
Csak a gyerekek tudása nem emelkedik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!