Már a fideszes szavazóknak is elegük van a szószéken politizáló papokból!

2023. december 11. 20:34

Nagyon örömtelinek tartom, hogy már a kormánypárti híveket is irritálja az egyházak direkt pártpolitizálása.

2023. december 11. 20:34
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„Nagyon fontos kutatást készített a Népszava megbízására a Publicus Intézet. A három legfontosabb adat szerintem a következő: 

1) Az emberek 85 százalékának elege van abból, hogy a papok, lelkészek, püspökök nyíltan politizálnak a szószékről. S ebben még a kormánypárti szavazók háromnegyede is egyetért. 

2) A válaszadók 59 %-a gondolja úgy, hogy a sokat hangoztatott keresztény szlogenek és megjátszott gesztusok (»Ember, most jöttem a templomból!«) túlságosan is átlátszóak és a valódi keresztény értékek egyáltalán nem jelennek meg az ország vezetésében. Az ellenzéki szavazók 85, a kormánypártiak 22 százaléka gondolkodik így. 

3) A saját tényfeltáró munkám számára nagyon fontos adat, amit a kutatás az egyházon belül elkövetett szexuális visszaélési ügyek kapcsán megállapított. A megkérdezettek 57%-a szerint a keresztény egyházak nem kezelik megfelelően az egyházon belül kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazási ügyeket, csak 17% gondolja úgy, hogy megfelelő a fellépés. 26% pedig nem tudja, vagy nem akarja ezt megítélni. Nos, mi minden következik ebből?

Nagyon örömtelinek tartom, hogy már a kormánypárti hívek ingerküszöbét is elérte és őket is irritálja az egyházak direkt pártpolitizálása, klasszikus kifejezéssel élve a »trón és az oltár szentségtelen szövetsége«. Ez hosszútávon rendkívül súlyos következményekkel fog majd járni. Talán 6-7 évvel ezelőtt tartottam egy előadást a kölni egyházmegye papjai számára, ahol Magyarország volt a fő téma. A 12 órás kurzus után a következő mondatokban foglalták össze a lényeget: »Frau Perintfalvi, a képlet nagyon egyszerű. A magyar katolikus egyház együtt fog majd elbukni azzal a rezsimmel, amit most ennyire nyíltan támogat. Ugyanis minden rendszer megbukik egyszer. Még a harmadik birodalom is elbukott. És ha ez a pillanat elérkezik, akkor az emberek csak egyetlen kérdést fognak feltenni: mi szükségünk van olyan egyházakra, amelyek nem segítettek a bajba jutott embereknek (lásd hajléktalanok, menekültek, melegek, meghurcolt és megbélyegzett embercsoportok, szexuális bántalmazott kiskorúak)? Vagyis Frau Perintfalvi, a magyar katolikus egyház 20-30 év múlva ki fog halni! És csak magának köszönheti.«”

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTVA

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. január 24. 23:27
Hazudsz, mint a vízfolyás, te sátánfajzat! Magyarországon nem a szószékről mondják a homíliát a papok. Nem is politizálnak. Ne gyere nekem a kölniekkel, amikor Németországban évek óta alig van gyónó. Talán még áldozó az akad. Miért a magyar Egyházról tartottál előadást, amit egyébként nem hiszek, hiszen folyamatosan hazudsz, és miért nem a németeknek a német Egyházról, annak egyház szakadási törekvéseiről, visszásságairól? Nagy franc vagy te Gyurcsány és sátáncsicska Perintfalvi!
korona.2.0
2023. december 12. 15:26
Sajnos a SZÓSZÉKEN nem politizálnak a papok, mert a katolikus egyházban megszüntették a szószék rendeltetését, ahogy az otárét is. Azok, akik netán a szószéken politizálnak, azok a LELKÉSZEK a református és egyéb reform egházakból. Egyébként azzal, hogy a katolikus egyház ilyen "újitásokat" vezet be, minthogy se oltár, se szószék, csak saját magát építi le.
zolka50-52
2023. december 12. 14:53
Æðelflædzolka50-52 2023. december 11. 21:27 Távol álljon tőlem, hogy megvédjem Perintfalvit, de van, ahol használják a szószéket. Két ilyen templomba járok. állva tartják a misét. Gondolom, református vagy evangélikus templomba jársz. A katolikus papok az oltár előtt, a hívőkkel szemben
zarkakis
2023. december 12. 14:48
Frau Perintfalvi! A képlet nagyon egyszerű: A Német Katolikus Egyházat (bár ilyen valójában nincs is, csak német egyházmegyék, meg Német Katolikus Püspüki Konferencia) hamarab fogják kiközösíteni, mint bármelyik magyar püspököt. A szóhasználat több szempontból árulkodó: - A fideszes szavazók jó része nem jár templomba... Fideszes szavazó nem egyenlő hívő. - A szószékről prédikálást a II. Vatikáni zsinat liturgikus reformjával 1963-ban megszűntették, tehát lassan 60 éve onnan prédikációt nehéz hallani. A néhány megmaradt "működő" szószék az országban az evangélikus és református templomokban van. - a megkérdezett vélekedők vsz. egy konkrét személyes ügyet sem tudnának megemlíteni, de vélekedni, meg kétségbe vonni nagyon könnyű. - a kérdőív válaszadói biztosan mindent saját tapasztalatból beszélhet, hiszen a cikk alján a módszertanba bele van írva: "Az összes megkérdezett 11-11 százaléka jár heti gyakorisággal vagy havonta 1-2 alkalommal, templomba, ... "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik