Magyarország csendes, újra csendes…

2023. december 04. 20:28

Közeledik az év vége, amikor legalább két hitelminősítő is felülvizsgálja Magyarország korábbi adósbesorolását.

2023. december 04. 20:28
Csillag István
Csillag István
Népszava

„A magyar kormány minden apró jó hírt az égig magasztal, hisz közeledik az év vége, amikor legalább két hitelminősítő (az S & P és a Fitch Ratings) is felülvizsgálja Magyarország korábbi adósbesorolását.

Ahogy az ultiban fogalmaznak, az egyik jó hír az ultisoknak, a másik a betliseknek. A meglehetősen tájékozatlan magyar honfitársaink az ultisok: a kormány nekik azt szánja, hogy a tavalyi év (2022) novemberéhez képest, amikor a fogyasztói árak emelkedése 25 százalék volt 2021 novemberéhez viszonyítva, a romlás már csak »egyszámjegyű«, azaz lement – ha csak körömfeketényivel is – 10 százalék alá. Igaz ugyan, hogy az árak ezzel együtt is a 2021-esekhez képest még mindig horribilisan magasak (annak 128 százaléka), de ezt a népek »csak« érzik, és nem értik, miért van ez így, ha az árak »csak« 10 százalékkal nőttek.

A betliseknek a kormány azt a másik jó hírt tálalja, hogy a négy negyedéven át tartó gazdasági visszaesés (egy év alatt -2,4 százalék) megállt, mert az utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest már majdnem egy teljes százalék a növekedés. Ami persze egész évre vetítve továbbra is gazdasági visszaesés (kb.- 1,2-1,3 százalék) ám már van remény, hogy a visszaesés nem kapitális mértékű.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Classen/ullstein bild via Getty Images 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. december 06. 14:52
Nem is tudtam, hogy ez a Vörös Csillag még él.
Spiritmonger
2023. december 05. 23:38
Vajon az ilyen futóbolondok, mint Csillag István, tudják-e, hogy a hitelminősítők piaci alapon működnek alapvetően és nem befolyásolja az íteletüket a napi politika?
llnnhegyi
2023. december 05. 19:47
Csillag,ejnye! No húzz a francba! Tudásod nulla.
ed0222
2023. december 05. 18:14
Az S & P és a Fitch Ratings hitelminősítő cégeknek, már elárultad, hogy volt pártod hová rejtette azt a bizonyos 500 milliót?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!