Levelet írt Varga Mihály Brüsszelnek a határvédelmi költségek megtérítéséért

2023. december 14. 13:23

1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás pedig alig több mint 1 százalék.

2023. december 14. 13:23

Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere felhívta Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosának a figyelmét a „finanszírozási aránytalanságokra”. Egészen pontosan, egy levelet írt Brüsszelnek a határvédelmi költségek megtérítése miatt, ugyanis, 

„miközben a migránsválság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1 százalékot”.

A pénzügyminiszter levelét alább teljes terjedelmében közöljük:

Tisztelt Biztos Úr!

Az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok a határok védelmét közös finanszírozásból látják el. A migrációs válság azonban mára olyan helyzetet eredményezett, amelyben az eredeti jogalkotói szándék nem teljesül maradéktalanul.

Magyarország 2015 óta 1 millió illegális határátlépést hiusított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök. Mindez egyre nagyobb terhet ró a nemzeti költségvetésre is: miközben a migránsválság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1%-ot.

Magyarország a migráció felerősödésére reagálva alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, és sikeresen állította meg az illegális bevándolást. Magyarország teljesíti vállalt kötelezettségét, így jelenleg az egész Európai Uniót védi az illegális bevándorlással szemben. Úgy tartanánk tisztességesnek és méltányosnak, ha az Európai Bizottság elismerné ezt az erőfeszítést és megfelelő mértékű részesedést vállalna a schengeni határvédelmi feladatok megnövekedett magyarországi költségeinek finanszírozásában.

Magyarország a történelem során számtalanszor védte Európa határait. Ma pedig egy szövetség, az Európai Unió tagjaként tesszük ugyanezt. Európa nagyvárosaiban immár naponta tapasztalhatjuk a migrációhoz kapcsolódó közbiztonsági kihívásokat. A magyar határok mentén pedig napi rutinná vált a migránsok részéről éles fegyverek alkalmazása. A határok védelme tehát egyre fontosabbá válik, immár az EU nagyvárosainak lakói szemszögéből is. Elvárhatónak tartjuk, hogy a közös teherviselés jegyében a megváltozott feladatok okán a források korrigálása is megtörténjen. Levelem célja, hogy ennek hiányára felhívjam Biztos Úr figyelmét.

Ezen okból, továbbá az Európai Tanács 2023. február 9-i Következtetésének 23 d) és e) pontjaiban kifejtett követelmények teljesülése érdekében kérem, hogy tegye meg a bemutatott finanszírozási aránytalanságok felszámolásához szükséges lépéseket.

Budapest, 2023. december 14.

Üdvözlettel,

Varga Mihály

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2023. december 15. 08:12
Fogadunk?
Fed74
2023. december 15. 06:58
Vonyítsatok fideszes kutyák , van miért!!!! A futóbolond gazdátok ismét nagyot villantott!!! Idézem: a Magyar, genetikailag nyomás álló!!!!!!!!!! Mivan????? A baj nem kicsi!!!
Fed74
2023. december 15. 06:49
Remélem egy kanyit sem kaptok rá, mocskos tolvaj banda!!!!
Lajoss
2023. december 14. 18:58
Misi,a Lőrinc -felár Brüsszelben nem játszik…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!