Ki mondja meg, ki a szélsőséges

2023. december 11. 20:05

A „szélsőséges” pártok most nyugaton elkezdtek választásokat nyerni.

2023. december 11. 20:05
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasárnap.hu

„A Harry Potter regényekben a főgonoszt, Voldemortot sokan nem merik nevén nevezni, hanem mindenféle szavakkal helyettesítik, abban bízva, hogy ezzel távol tarthatják. Ősi emberi dolog ez. Valószínűleg a farkastól is annyira rettegtek, hogy igazi (azóta homályba vesző) neve helyett körülírással (»az a farkas állat«) jelölték. A zsidók sem mondhatták ki Jahve nevét (eredetileg talán erre vonatkozhatott a második parancsolat), nehogy ezzel a haragját magukra vonják, ezért például Adonájként (uram) szólították meg.

Ennek a szavaktól való félelemnek – vagy éppenséggel ezek felhasználásának – egyik fajtája az is, amikor politikusokat vagy pártokat eleve bizonyos jelzőkkel illetnek. A mai európai fősodorban például mindazokat, akik a kialakult ideológiai rendszert megkérdőjelezik, szélsőségesnek bélyegzik. Így a nemrég Hollandiában választást nyert Geert Wilderst – és pártját – állandó, már-már eposzi jelzővel ellátva »szélsőjobboldali«-nak hívják. De ugyanígy szinte minden országban megtalálják azokat a mozgalmakat, amelyeket eredendően szélsőségesnek minősítenek, ami megkíméli a minősítőket attól, hogy a programokkal kelljen vitatkozni. A német AfD-től a Svéd Demokratákon át az osztrák Szabadságpártig, az Olasz Testvérektől a francia Nemzeti Tömörülésig mindenki szélsőséges, aki nem hódol be a mainstreamnek.

A szélsőséges azonban nem objektív, hanem mindig viszonylagos kategória és a nézőponttól függ. Leginkább a fősodor által kijelölt (ugyancsak relatív) középtől a legmesszebb találhatókra vonatkozik. A meghatározás akkor bicsaklik meg, ha a »szélsőséges« hirtelen többséget kap, győz, és ezzel »mainstreammé« válik. Egy, a nyolcvanas években 56-ot dicsőítő, és ezért üldözendően szélsőséges elemből 1990 után a hivatalos irányzat képviselője lett, korábbi üldözői pedig szükségszerűen szélsőségesek. Václav Havel cseh ellenzéki író 1989 őszén még börtönben ült »szélsőséges« politikai nézetei miatt, az év végére már ő volt a köztársasági elnök.

A »szélsőséges« pártok most nyugaton elkezdtek választásokat nyerni (vagy legalábbis jelentős tömegeket maguk mögé állítani), ezzel átértelmezve a helyzetüket. Hiszen aki mögött többség (de legalábbis igen jelentős erő) áll, az definíció szerint nem lehet az adott rendszerben szélsőséges.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. december 11. 22:56
Az nem zavar, hogy Orbán nevez mindenkit szélsőségesnek, ügynöknek, hazárulónak, aki nem vele van?
tapir32
2023. december 11. 21:21
"A destabilizációnak döntő szerepe volt Hitler hatalomra jutásában, mivel a német emberek azt várták Hitlertől, hogy amennyiben ő kerül hatalomra, akkor az utcai harcoknak vége lesz." Wiki Azért utáljuk a balliberális destabilizátorokat, a NoÁrokat és társaikat, mert nem akarjuk Gyurcsányt a szemkilövetőt és Dobrevet a magyar gyalázót! Azért utáljuk a balliberális gazdasági destabilizátorokat, mert a forint gyengítésével, az infláció gerjesztésével, az EU-s pénzek visszatartatásával zsarolják a népet és így akarnak hatalomra jutni! Azért utáljuk az ellenzéket mert felelőtlenül politizál! A baloldali összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik. Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna.
tapir32
2023. december 11. 21:18
Etika Gyurcsány-Dobrev módra. "Amelyik politikus, még lopni sem tud, attól nemigen lehet semmi jót elvárni." Gyurcsány és Dobrev személye és erkölcsisége a magyar közélet súlyos tehertétele.
gyzoltan-2
2023. december 11. 20:39
"Ki mondja meg, ki a szélsőséges" Természetesen ez lehet a természetes feladatom..! Sokszor, többször írtam, hízelegtem magamnak, hogy évtizedek óta az egyetlen semleges ponton, az origón állók, tartózkodom, ahonnan helyesen lehet koordinálni, megítélni a történteket... Ezzel bizonyos politikai körökben is sűrűn érveltem, míg egyszer csak meg nem jelent az "Origó" lap, az eredeti.., melynek jól lehet, magam voltam a névadója, a keresztapja, tőlem lesték el... Márpedig az origó adott, fix, és csak a politikusok, hatalommániások azok, kik azt hiszik, hogy jobbra-balra tologatható..! Nagy kísérletnek vagyunk éppen elszenvedői, egyesek már-már a szélsőbalra próbálkoznak nyomni az origót, próbálkoznak mindenkit meggyőzni annak valóságáról..., ezzel már a balközepet is jobboldalinak értékelve... -hát hamisan játszanak..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!