Az elmúlt 15 év legjelentősebb, 70 százalékos emelkedését produkálta a kakaó ára, így súlyos drágulásra készülhetnek a csokoládéfogyasztók. Januártól ez várhatóan igen komoly érvágást jelent majd a vásárlóknak, miután a gyártók kifogynak az olcsóbb készletekből – írta a Bloomberg. Ezzel párhuzamosan ráadásul a fehércukor ára is emelkedik, amely szintén hozzájárul az édesipari inflációhoz.
A szakemberek mindezt a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal és a kakaóhüvelyek elszáradásával járó év eleji növénybetegség-járvánnyal magyarázzák. Utóbbi főként Nyugat-Afrikában, a világ vezető kakaótermelő régiójában okozott súlyos károkat a növényekben.
A világ kakaókészletének 60%-a Elefántcsontpartról és Ghánából származik, de Brazília és Ecuador is erőfeszítéseket tesz a termelés bővítésére, az új tövek azonban csak évek múlva fordulhatnak termőre.
Fotó: Pixabay