„Hátra kellene hagyni a képmutatást” – beolvasott Szijjártó a Globális Menekültügyi Fórumon

2023. december 13. 18:20

A magyar külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy „világos különbséget kell tenni a menekültek és az illegális migránsok között”.

2023. december 13. 18:20

A nemzetközi közösségnek a képmutatást hátrahagyva végre világossá kellene tennie, hogy egyértelmű különbség van a menekültek és az illegális migránsok között, s ekképpen is kellene eljárni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Globális Menekültügyi Fórum plenáris ülésén hangsúlyozta, hogy 

Magyarország kettős nyomás alatt áll, keletről az ukrajnai háború, míg délről az Európai Unió külső határának védelme jelent komoly kihívást

 a most legforgalmasabbnak számító nyugat-balkáni migrációs útvonalon.

Egyértelműen fogalmaz a nemzetközi jog

Felszólalásában rámutatott, hogy a nemzetközi jog egyértelműen fogalmaz ezen a területen, ez alapján ha valaki menekülésre kényszerül, akkor joga van ideiglenesen az első biztonságos országban maradni, azonban nincsen joga akár tucatnyi biztonságos államon keresztülmenni, amíg el nem éri a kiválasztott helyet.

A háború elől az első biztonságos országba távozók menekültnek tekintendők, akiknek ekként jogukban is áll ott maradni, ezzel szemben a biztonságos országok során határok megsértésével keresztülutazók illegális bevándorlóknak minősülnek, akiket meg kell állítani – emelte ki.

Szijjártó Péter az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) rendezvényén épp hazánkat nevezte a legjobb példának a nemzetközi jog tiszteletben tartására e tekintetben.

Aláhúzta: 

Magyarország minden menekültet beenged, amit jól példáz, hogy több mint egymillió ember érkezett már a háború kezdete óta az országba

 a szomszédos Ukrajnából, ők megfelelő ellátást kaptak, egyenlő hozzáférést az egészségügyhöz és az oktatáshoz, s több mint 1500 hazai iskolában és óvodában tanulnak menekült gyerekek

Ezzel szemben a hatóságok mindent megtesznek a migránsok megállítása érdekében, miközben tavaly 275 ezer, idén pedig már csaknem 200 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak.

A miniszter utóbbi kapcsán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes bevándorlók és embercsempészek rendkívül erőszakosan viselkednek, vannak, akik felfegyverkeztek, és több esetben is rálőttek a magyar határőrökre, pokollá téve a környékbeliek életét.

Magyarország és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében mi soha nem fogjuk beengedni ezeket az embereket” 

– figyelmeztetett.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. december 13. 23:20
Tommaso egy nagy marha.
julius68-2
2023. december 13. 23:07
Tommaso Tommaso 2023. december 13. 21:13 Ezek szerint még mindig nem tudod mi a menekült és az illegális bevándorló közötti különbség, a nemzetközi jog egyértelműen fogalmaz. Ha képtelen vagy értelmezni végezz még 8 osztályt ! A kormány álláspontja most, Ukrajna csatlakozásanak deje még nem jött el ! Mgyarországon az összes politikai párt (Fidesz is) pénzügyi támogatása külföldről eddig is tiltva volt, most szigorítottak rajta és szankcionálták. Márki zay azért nem felelős, mert a pénzt nem pártként kapta, ugyanis akkor neki nem pártja, hanem mozgalma volt és az akkor kaphatott. A probléma ott volt, hogy ez a külföldi pénz tovább került a pártokhoz. Normális hírforrásokat olvassál, mert ezek szerint te hülyíthető vagy és hülyeségeket fosol ide.
mreinstand-2
2023. december 13. 22:30
Még olyan külügyminisztert nem láttam, aki a miniszterelnök utasítása szerint jár el.
Tommaso
2023. december 13. 21:13
„Hátra kellene hagyni a képmutatást” – beolvastak Szijjártónak. Kiderült ugyanis hogy semmi bajuk Ukrajna csatlakozásával, HA lóvét kapnak külföldről. amit épp tegnap törvénnyel tiltottak meg. Ami persze rájuk nem vonatkozik, de miért is nem? Mert ők törvény előtt egyenlőbbek, mint a 9,6 millió többi magyar. Néhány orbánseggnyaló 💩💩💩 alak megpróbálta cáfolni a kijelentéseimet, de egyetlen értelmes érv sem jutott az eszükbe. SŐT, még értelmetlen sem. Igy megint égnek, mint a REICHSTAG. Hogy ez miért jó nekik? Bizonyára mazochisták, ha-ha-ha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!