Hatalmas árhullám közeleg Budapest felé: mutatjuk hol és mikor tetőzik a Duna

2023. december 26. 15:01

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát, jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál.

2023. december 26. 15:01

Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna Budapestnél csütörtökön tetőzik – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden az MTI-t. Siklós Gabriella ismertette: a csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. 

A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19-22 óra körül 558 centiméterrel. 

Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár. 

A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó, amely Komáromnál folyik bele a Dunába, a vártnál több vizet hoz, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várható. Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten. 

Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök hajnalban, reggel. A rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá pénteken kerülhet a vízállás. Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken-szombaton. 

Szintén árhullám vonul le a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben. 

Itt is további áradás várható szerdai, a másodfokú szinthez közeli tetőzéssel – jelezte az OVF. 

A Rába Körmendnél vasárnap, december 24-én este tetőzött 365 centiméterrel, Sárváron előreláthatólag kedden napközben tetőzik a folyó, készültségi fokozat alatti szinten. Győrnél jelenleg első fok feletti, 552 centiméteres vízállást mérnek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű. 

Az Ipolyon hétfőn újabb árhullám érkezett, amely jelenleg Nógrádszakálnál tetőzik 279 centiméteres vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél előreláthatólag szerdán, kevéssel a másodfok felett tetőzik. A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. 

Így a Közép-Tiszán újra első fok fölötti vízállások várhatóak. 

A Tisza több mellékfolyóján is vízszintemelkedések indultak meg a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén – közölte az OVF.

(MTI)

Nyitókép: Az emelkedő vízállású Duna a lezárt Sztehlo Gábor rakpartról fotózva, szemben az Országház épülete 2023. december 25-én. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése; Budapesten a folyó tetőzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett. MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2023. december 27. 08:36
A gát oldalába ültetett fákat már elvitte a víz?
ghelmddfd
2023. december 26. 19:58
Hatalmas árhullám közeleg Budapest felé: mutatjuk hol ---------------------- 1. A hullám egy bullshit hang, nem is rakem, a skel, szel indogermán stumától, h-s forma és két l-es. Magyarul a Woge az árna, az er indogermán stumától, az ár flektált forma, erre ana partikel, ahogy va-ve, au-ue. Így nem kell elő az ár, hanem stak árna. 2. A hatalmas egy bullshit hang, attól, hogy a hatalom egy bullshit libernyák hang. Ha árna van, úgy annak a raktányja ármány, az ár stumától gross: ármány árna. 3. A közeleg egy bullshit hang, a köz hangot dúrgerni, ősmagyarul nakered: nak-er-ed, vagyis nähert sich. Ez az ősmagyar hang. 4.Nem felé, ez bullshit, hanem itt azt mondjuk, hogy nak, indogermán enek-anak, vagyis nach. 6. Nem mutat, hanem magyarul rekk, a ra-re stumától, a rak párja, az ősmagyar. Magyarul így: ármány árna nakered Bukarestnek:rekjük hol és ahol...
mnandi
2023. december 26. 19:53
"Egy kis elnézést kérek", de ha ez 'hatalmas', akkor a 2013-as milyen volt?
Akitlosz
2023. december 26. 19:49
Kellett ám vízpartra építkezni! Nem kell sajnálni a vízparton lévő házakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!