Megérkezett a Mikulás a boltok polcaira – megnéztük, miért ilyen hamar
A csokimikulások még nem kerültek ki a polcra, szaloncukor viszont már van. Nem is akármiért.
A december érkeztével a cukrászdák zöme átáll a karácsonyi rohamra és tonnaszámra kezdik gyártani a bejgliket, amelyből a hagyományos mákos és diós változat mellett már több extrém fajtát is ki lehet próbálni.
Égető kérdés a magyar családok életében a karácsony közeledtével, hogy mégis honnan szerezzék be az ünnepi bejgliket, vannak olyanok, akik az áruházassal megelégszenek, mások egészen a méregdrága, influenszerek által hirdetett verziókat részesítik előnyben és vannak eldugott, kisebb cukrászdák, amelyek csak a bejgliről híresek.
Kiemeljük, hogy listánk abszolút szubjektív, szponzorációtól mentes. De mégiscsak fontos csinálni egy cikket azokról a cukrászdákról, ahol nem lehet mellélőni egy bejglivel, ha valaki teljesen vakon menne neki a szezonnak a témában.
Bár szokás azt hinni, hogy egy magyar eredetű süteményről van szó, a valóság elég távol áll ettől, ugyanis a ma ismert bejgli egy német kalácsfajta leszármazottja, amely még a monarchia idejében jutott el hazánkba, mint oly’ más sok süteményünk.
Mint fentebb jeleztem, klasszikusan a diós vagy mákos töltelékkel ellátott tekercseket szokás megkülönböztetni, ezek továbbra is itthon a legnépszerűbbek, azonban az újhullámos vonal megérkeztével divatba jöttek extrább ízesétűek.
Vannak cukrászdák, ahol árulnak gesztenyést, meggyes-mákos, szilvás, almás vagy akár káposztást is.
Bár régen vétek volt a nagyobb áruházak polcairól süteményt venni és több helyen mai napig annak számít, a nagy német láncok polcain kapható bejglik be kell vallani, nem olyan rosszak, mint az ember számítana rá.
Ha Budapestre fókuszálunk, akkor legtöbbünknek a Daubner Cukrászda jut eszébe. A híres cukrászcsalád műhelye már 120 éve üzemel és nem hiába van állandóan kígyózó sor az üzletben.
Ők a kísérletezőbbek közé tartoznak, hiszen a hagyományosakon kívül lehet kapni gesztenyés-narancsos, szilvás-mandulás és marcipános-narancsos ízben is.
Jó választás lehet még a három helyen üzemelő Auguszt cukrászda, amely a klasszikusabb vonalat viszi. A tészta talán itt a legropogósabb, a puha töltelékkel azonban ez teljesen jó kontrasztot ad.
Idén negyedjére tartotta meg az „Év Bejglije” versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület, mely több kategóriában is megmérettette a hazai cukrászmestereket. Ínyenc kategóriában például egy „Adventi pirkadat” névre keresztelt darab, amely kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás – mandulapralinés töltelékkel készült.
Az idei év legjobb diós bejglijét a budapesti Édes Szelet cukrászdában lehet megkóstolni, míg a legjobb mákos a gyomaendrődi Desszert Center terméke lett.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás