Gyurcsány hátradőlhet, a nyilatkozatháború ellenére a DK–Momentum-együttműködés zavartalanul üzemel

2023. december 12. 09:53

Eközben kilépett a liláktól Nyirati Klára bajai polgármester, aki amatőr módon támadta meg pártja legfontosabb emberét, Donáth Annát.

2023. december 12. 09:53
DONÁTH Anna
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nagyjából valóban az a helyzet a Momentum és a DK között, mint amikor egy épületet felállványoznak, de kihelyeznek egy táblát, hogy a tatarozás alatt az ottani üzletben az árusítás zavartalanul folyik. Csúnyább a portál, nehezebb megtalálni a bejáratot, de ugyanúgy meg lehet venni a sérvkötőt, a gombkészletet vagy a 23 deka karajt.

Donáth nem akarja az orrát még egyszer befogni

Néhány hete robbantotta ki a háborút Donáth Anna egy publicisztikában, amelyben finoman fogalmazva is beleszállt a DK-ba, s annak vezetőibe. Lehazugozta a komplett társaságot és kijelentette, ők nem feltételei, épp ellenkezőleg, súlyos gátjai a kormányváltásnak. Ez nem egyszeri, szinte véletlenszerű megvilágosodás volt a részéről, hanem tovább folytatta a hadjáratát, a Szabad Európának adott interjújában pedig plasztikus stiláris elemet is bevitt a mondandójába, amikor azt mondta, ő még egyszer nem akarja befogni az orrát, utalva arra, hogy többet nem fognak Gyurcsány Ferenccel közös listán szerepelni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Mindez a folyamat is azt bizonyítja, hogy Donáth nem elszabadult hajúágyúként viselkedik 

– mert akkor már rászóltak volna –, hanem a párt tudatos stratégiája, hogy nekirongyolnak a DK-nak, s minderre elnökségi felhatalmazása van az EP-képviselőnek. A kérdés csupán az, miért, és talán ennél is fontosabb, hogy miért most. 

A válasz persze nem túl bonyolult, ránéznek a közvélemény-kutatási adatokra és szomorúan azt tapasztalják, nemhogy erősödtek volna, hanem jó esetben is csak stagnálnak, holott régóta az a céljuk, hogy beérjék Gyurcsányékat. Ám a DK a maga 16 százalék körüli eredményével – a felmérések persze eltérnek, de ez jó átlagnak megfelel – most még legalább két-, két és és félszer annyi szavazóval rendelkezik, mint a 6-7 százalékos lilák. Mindez pedig az önkormányzati alkudozások idején nagyon nem jön jól nekik, hiszen

nyilván a DK érvényesíteni is kívánja a meglévő fölényét. Sőt, ezt már most meg is teszi.

Komoly gondok vannak a párt belső kommunikációjával

A momentumos gyomrozást Gyurcsányék nem nagyon veszik zokon, azt mondják, nekik mint a legnagyobb ellenzéki erőnek nagyobb a felelősségük is, és sok sikert kívánnak. Ez a nyilvánosságnak szánt panelszöveg, amelyet minden megkérdezett DK-s mondogat, még akár hanyag elegáns megjegyzésnek is tűnhet, de valójában meglehetősen lekezelő kijelentés, hiszen arra utal, hogy

a sas nem kapkod legyek után, az persze más lapra tartozik, Gyurcsányék maguk között hogyan kommentálják Donáth hepciáskodását.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy a Momentum vezetői miért nem közölték a párt legújabb irányvonalát az elnökségi döntésektől kissé távolabb eső, főleg vidéki politikusokkal, akiknek tényleg kínos lehet úgy együttműködni és tárgyalni az ottani DK-s szövetségeseikkel, hogy közben országos szinten megy az adok-kapok. Ezért fordulhatott elő, hogy Nyirati Klára bajai polgármester egy nyilvános pódiumbeszélgetésen leszedte a keresztvizet Donáthról. Azt mondta, ez borzasztó rossz lépés volt, ráadásul kikotyogta, hogy erről értekezett 

Fekete-Győr András volt pártelnökkel és Soproni Tamás terézvárosi polgármesterrel, akik gyakorlatilag egyetértettek vele, 

előbbi szerint hülyeséget csinált az EP-képviselő, utóbbi pedig nem tér magához.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezek az elképesztő amatörizmusra valló megjegyzések azt mutatják, a párt belső kommunikációjával komoly gondok vannak, amit elismert Tompos Márton, a parlamenti frakció szóvivője is. Az országgyűlési képviselő azt mondta az ATV múlt pénteki Szigorlat című műsorában, hogy pontosabban, alaposabban kellene tájékoztatni a tagjaikat arról, mi a párt hivatalos álláspontja – nem csak a DK-hoz fűződő viszonyukról, hanem például arról is, hogy a Momentum valójában egy liberális párt.

Nyirati kilépett a Momentumból

A keménykedő imidzsnek aligha tesz jót, hogy a DK döntése után pár nappal, csütörtökön a lilák bejelentették, ők is támogatják Karácsony Gergelyt az önkormányzati választáson – amit eddig is lehetett sejteni, de most már mindez hivatalos –, azaz újra egy platformra kerületek Gyurcsányékkal. S valószínűleg rajta lesz a Momentum azon a budapesti közös listán is, amelynek a felállítását Gyurcsányék szorgalmazzák, miután gyaníthatóan módosulni fog a fővárosi választási rendszer.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Donáth Anna

Facebook

Idézőjel

Budapestet megőrizzük szabad városnak.

Eközben pénteken reggel megírta a 24.hu, hogy Nyirati egy Facebook-posztban határolódott el finoman magától, ennek ellenére fegyelmit indítanak el ellene a Momentumban. Ám amikor kerestük a bejegyzését a közösségi oldalán, már nem találtuk. Ezért 

levelet írtunk a polgármesternek, s megkérdeztük, miért vette le a posztját, és elképzelhető-e, hogy belép a DK-ba. 

Még nem kaptunk választ, de közben a 24.hu azt közölte, hogy Nyirati ki is lépett a Momentumból.

Ám, hogy a Fidesz legyőzésének szándéka minden vitát felülír, minden konfliktust a szőnyeg alá söpör, azt leginkább Soproni Tamás Mandinernek adott válaszaiból lehet legérzékletesebben megérteni. Fekete-Győr Andráshoz hasonlóan Terézváros polgármestere sem akart nyilatkozni a Nyirati Klárával folytatott, de nem a nyilvánosságnak szánt beszélgetéséről. Azt mondta, a párt által követett politikai irányvonalat – miután azokat az erre hivatott testületek határozzák meg – mindenkinek el kell fogadni, s ez döntően így is van, a módszereket illetően persze lehet vitázni, de ennek megvannak a megfelelő fórumai.

Soproni elégedett a DK-sokkal

Terézváros polgármestere ugyanakkor hálás az Úristennek azért, hogy ő önkormányzati politikus, hiszen azt tapasztalja, hogy helyben a Momentumot és a DK-t – s persze a helyi koalícióban résztvevő többi pártot is – sokkal több minden köti össze, mint amennyi szétválasztja, így az országos politikában tapasztalható pártvillongások náluk nem okoznak konfliktusokat sem a most folyó munkában, sem a választási együttműködésben. 

A VI. kerületben ugyanis állítja, nem ideológiai kérdésekkel foglalkoznak, hanem azzal, hogy miként tudják segíteni az itt lakókat, 

hogyan tehetik még szebbé, még élhetőbbé a főváros legszebb városrészét. Mindezekben pedig legfeljebb szakmai viták vannak, de miután ezeket eldöntötték, a képviselő-testületben gyakorlatilag meg is szavazzák, sőt gyakran még a fideszesek is az igen gombot nyomják meg. Így biztos benne, hogy a választópolgárok a júniusi voksoláson értékelni fogják, hogy jól kormányozzák Terézvárost.

Azaz – de ezt már mi tesszük hozzá – valójában nincs semmi látnivaló a DK és a Momentum háza táján, meg kell várni a júniusi önkormányzati választás eredményét, a két pártnak ugyanis az a célja, hogy minél több budapesti, városi, falusi pozíciót foglaljon el, az uniós voksolás pedig megmutatja, milyen a pártok valódi támogatottsága, s annak tudatában meg lehet kezdeni a kenyérharcot, amelyek már a 2026-os parlamenti választásokról szólnak. Egyelőre azonban úgy tűnik, a DK tartja magánál a kezdeményezőképeséget.

Nyitókép: MTI/Demecs Zsolt
 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2023. december 19. 18:06
Ez a tepsiszájú picsa lenne a nyomik legfontosabb embere? Ugyan mitől? Tán jól szopik?
Advocate
2023. december 12. 13:02
Ez vicces mikor ilyen zsigeri feketeöves komunisták egymást nyírják! A Donáth familia prominse nekimegy az Apró-Dobrev klán aktuális magyarnyúzó tagjainak!
Mandiner444hu
2023. december 12. 11:34
Az hogy a bolsevik Apró klán 2023-ban politikai tényező lehet Magyarországon a napnál világosabban mutatja hogy 1989-ben nem rendszer csupán módszerváltás történt hazánkban.
Megtalálta
2023. december 12. 10:10
Elég nyilvánvaló volt, hogy az egész Donáth Anna féle lázadás "performatív" jellegű. EP választáson külön listák lesznek, ahogy eddig, egyébként meg minden megy ugyanúgy, ahogy eddig. Ezt nehéz lesz változásnak eladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!