Erdő Péter: Isten szeretetéé az utolsó szó

2023. december 24. 07:51

Az esztergom–budapesti érsek elárulta, hogyan lehet rávilágítani a karácsony valódi lényegére.

2023. december 24. 07:51

„Mi Isten nagy családja vagyunk, az ő szeretete veszi körül az emberiséget, az egész világot, a világtörténelmet, és minden szenvedés, halál, tragédia belesimul ebbe, mert végül is Isten szeretetéé az utolsó szó, és az ember élete sem végződik a földi halállal. Ez hordozza igazán karácsony üzenetét, és ez az, ami megváltoztatja a szemléletünket” – fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás a Magyar Nemzetnek adott karácsonyi interjúban.

A portál az esztergom–budapesti érsekkel a „túlünneplés” csábításai mellett Ferenc pápa öröméről, valamint a népszámlálás és az egyházi anyakönyvek viszonyáról is beszélgetett.

A karácsony valódi lényegéről

Arra kérdésre, hogyan lehet rávilágítani a karácsony valódi lényegére, a bíboros elmondta: fontos, hogy „érezzük meg azt, hogy mi az ünnep középpontja, ki az, akit ünneplünk”. Erdő Péter szerint „éppen ezért nagyon jó, hogy a templomainkban, az iskoláinkban és sok helyen másutt továbbra is él a pásztorjáték szokása, amelyben Jézus születése elevenedik meg”.

Mint fogalmaz: „ez a kollektív emlékezet tesz bennünket igazán közösséggé. Annak a szépnek, amit mindannyian szeretnénk átélni, hogy együtt van a család, szeretjük egymást és megajándékozzuk egymást, középen pedig ott van a Kis Jézus, nos ennek az ideális karácsonyi ünnepnek van egy jelképes üzenete. Akkor este fölvillan valami abból, hogy ilyen a világ.

Mi Isten nagy családja vagyunk, az ő szeretete veszi körül az emberiséget, az egész világot, a világtörténelmet,

és minden szenvedés, halál, tragédia belesimul ebbe, mert végül is Isten szeretetéé az utolsó szó, és az ember élete sem végződik a földi halállal. Ez hordozza igazán karácsony üzenetét, és ez az, ami megváltoztatja a szemléletünket. Körülöttünk is értékessé és értelmessé, otthonossá válik így a világ” – zárta szavait a bíboros.

A Magyar Nemzet teljes interjúját ide kattintva olvashathatja.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2023. december 24. 12:00
Sok szimbolikus dolgot cselekszünk közben, de amiről megemlékezünk, az NEM szimbolikus volt.
Mandiner444hu
2023. december 24. 08:24
János örömhíre Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hisz ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa. A ki hisz ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében
alexandrosz-2
2023. december 24. 08:17
Grünwald, a nagyváradi rabbi unokája hülyiti a gojokat, katolikus jelmezben. Mekkora szégyen ez minden magyarra és katolikusra! Milyen mértéktelen a zsidó aljasság!
ittésmost
2023. december 24. 08:13
Áldott Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!