Az Agrárkamara elnöke szerint Ukrajna EU-csatlakozása tönkretenné a magyar mezőgazdaságot

2023. december 08. 20:31

Győrffy Balázs úgy látja: Ukrajna jelenleg semmilyen formában nem alkalmas arra, hogy az Európai Unió tagja legyen.

2023. december 08. 20:31
Ukrán harckocsi és katonák a búzamezőn - innen érkezik a dömping gabona Lengyelországba

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint Ukrajna uniós tagságával az európai, így a magyar mezőgazdaságra nézve bizonyosan drasztikus változások következnének be, hiszen az EU területének mintegy egyharmadával megegyező mezőgazdasági területtel bíró Ukrajna belépése az unióba alapvetően borítaná fel a mostani támogatási és élelmiszerbiztonsági rendszert. Győrffy Balázs az MTI-nek pénteken nyilatkozva kijelentette: 

Ukrajna jelenleg semmilyen formában nem alkalmas arra, hogy az Európai Unió tagja legyen,

 az ország uniós tagságából fakadó következmények beláthatatlanok az európai, így a magyar mezőgazdaságra nézve. A kamara elnöke úgy vélekedett, hogy Ukrajna nem is tudna megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyeknek az uniós gazdáknak és élelmiszerelőállítóknak meg kell felelniük. Győrffy Balázs nemtetszését fogalmazta meg arra az esetre, ha Ukrajna úgy lehetne uniós tag, hogy nem kell megfelelnie minden előírásnak, és 

nem kell betartania azokat a jogszabályokat, amelyeket az uniós gazdáktól elvárnak. 

Ezáltal olyan versenyhelyzet alakulna ki, ahol nem egyenlő esélyek mellett kerülnek piacra a termelők és a termékeik – jelezte.   

(MTI)

Nyitókép: AFP / Anadolu Agency / Diego Herrera Carcedo

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. december 09. 11:22
Miért is baj, ha olcsóbb gabonát szállít Ukrajna? Még úgy is, hogy titeket szarrá dotál az Unió? Kapjátok össze magatokat, és álljatok át intenzív gazdálkodásra!
Perczel Éva
2023. december 09. 06:55
"Ukrajna EU-csatlakozása tönkretenné a magyar mezőgazdaságot"....és mérgezett terményeivel Európa népeinek egészségét!
mreinstand-2
2023. december 09. 04:11
Jéé, beszélő bábu!
bondavary
2023. december 08. 23:12
A kamionosok blokádja, az ukrán termények kitiltása több országból már figyelmeztető jel. Kíváncsi vagyok, mit kezd Tusk a lengyel kamionosokkal, mert hamar jöhetnek az újabb választások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!