Amikor férfi válik a fiúból: milyen előnyökkel jár itthon az önkéntes katonai kiképzés?

2023. december 29. 10:52

Mi történik a képzésen, és milyen kötelezettségekkel jár, ha valaki elvégzi? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ!

2023. december 29. 10:52
Szabó Péter

A világon az egyik legnemesebb kihívás a hazánkat szolgálni, adott esetben megvédeni – akár a szó szoros értelmében. Az esztendő 365 napján, a nap 24 órájában gondoskodni honfitársaink és családjuk biztonságáról, erről szól a katonák hivatása.

Nagyapáink és édesapáink még éveket töltöttek a seregben, majd ódákat zengtek róla, a katonatörténetek és katonabarátságok egy egész életre meghatározó élményt jelentettek a fiataloknak.

A kötelező sorkatonai szolgálat évtizedekkel ezelőtt még hosszú évekre „vonta ki” a forgalomból a férfiakat, majd fokozatosan csökkent az időtartama, az 1970-es évek második felében már „csak” másfél évet vett igénybe a kiképzés, a 90-es években 12 hónapra rövidítették az idejét, majd 2005-ben teljesen megszüntették.

Önkéntes katonai szolgálat

A mai fiatalok szeme azonban újra felcsillanhat: a Magyar Honvédség Önkéntes Katonai Szolgálatára ugyanis folyamatosan lehet jelentkezni! A programra elsősorban azokat a fiatalokat várják, akiknek első körben nem sikerült bekerülniük a felsőoktatásba, vagy ideiglenesen kénytelenek elhalasztani tanulmányaikat. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint ráadásul akik fél évet eltöltenek valamelyik területvédelmi alakulatnál lövész felkészítésen, 16 pluszpontot szerezhetnek a következő évi egyetemi felvételihez. A résztvevők a második hónap végén dönthetnek úgy is, hogy átmennek speciális szakkiképzésre, ennek teljesítése esetén, hat hónap után 32 pont jár. Aki további félévig folytatja a szakkiképzést, az garantáltan 64 pluszpontot kap, így akár 500-nál is több ponttal jelentkezhet a következő felsőoktatási felvételi eljárásban.

Hadgyakorlat a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságán
Fotó: MTI/MH/Fehértói Mihály

A HM elvárásainak megfelelően a program felvételi követelménye egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálat. A második hónap után választható szakkiképzésre – harckocsizó- vagy búvárképzés – viszont magasabb szintű egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelnie a jelentkezőnek. A program résztvevői a katonai testnevelésen túl többek között alaki és harcászati kiképzésen, valamint lövészeten is részt vesznek.

A fiúkból férfiak lesznek: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kiképzés olyan tartást, mentalitást ad a jelentkezőknek, amelyet a későbbiekben a tanulmányaik során is tudnak hasznosítani – az ismereteken túl határozottsággal, magabiztossággal és férfiassággal is felvérteződnek.

Nem véletlen, hogy az eddigi résztvevők nagyságrendileg 30-40 százaléka a későbbiekben valamelyik katonai szolgálati formát választotta. Az Önkéntes Katonai Szolgálatban résztvevőknek a felvételi pontokon túl jár még illetmény (akár bruttó 737 000 forint), napi egyszeri meleg étkezés és utazási költségtérítés is.

Ezt is ajánljuk a témában

Milyen előnyökkel jár a Magyar Honvédséghez való csatlakozás?

A Magyar Honvédség kiszámítható életpályát, fix és versenyképes jövedelmet, továbbtanulási, fejlődési lehetőséget, valamint tervezhető jövőt kínál, ráadásul segít állni a lakhatási költségek, és az élelmezési kiadások összegét, betegség esetén a legjobb orvosok gondoskodnak a katonáról, illetve családjáról, a pihentető feltöltődés pedig az országszerte elérhető honvédségi üdülőkben lehetséges.

Kétségkívül a katonáké a legstabilabb hivatás, amely válság- és járványálló. Katonára mindig szükség van – sőt, akkor van a legnagyobb szükség, ha baj van. A világjárvány időszaka ékesen bizonyította, olyankor is számíthattunk a honvédekre, amikor a legnagyobb volt a szükség. Mert az egyenruha minden körülmények között biztonságot ad.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök egy Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműben a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Isza Ferenc/AFP

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!