„A legjobb, ha nem kommentáljuk a nagykövet kirohanásait” – Szijjártó is reagált Pressman újabb nyilatkozatára

2023. december 06. 17:21

A külügyminiszter hangsúlyozta, „abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között jó kapcsolat legyen”.

2023. december 06. 17:21

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, David Pressman amerikai nagykövet az elmúlt időszakban többször is bírálta Magyarországot különböző felszólalásaiban. Pár napja a Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszédében Putyin-pártisággal vádolta Orbán Viktort, amiért szerinte „kormánya azzal fenyegetőzik, hogy feltartja szomszédjának, Ukrajnának a rendkívül szükséges segélyeket”.

Korábban a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján pedig arról beszélt, hogy a magyar kormány bátorítja az antiszemitizmust, és a zsidó vallású emberek nincsenek biztonságban hazánkban. 

„A magyar külpolitika alapja a nemzeti érdek”

Legutóbb az Amerikai Kereskedelmi Kamara eseményén mondott beszédet, ahol úgy fogalmazott, hogy „a magyar szuverenitásvédelmi törvényjavaslat mellett Moszkva külföldi ügynökökről szóló törvénye enyhének és szelídnek tűnik”.

Erre a kijelentésre a nap folyamán már Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is reagált, aki azt írta ki a közösségi oldalán, hogy

ha tetszik, ha nem, a magyar külpolitika alapja a nemzeti érdek”.

Majd megemlítette azt is, hogy az amerikai nagykövet újra nyíltan támadta a magyar kormányt. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Orbán Balázs

Facebook

Idézőjel

Ha tetszik, ha nem, a magyar külpolitika alapja a nemzeti érdek.

Nemsokkal később pedig Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt az ügyben. A magyar diplomácia vezetője az ATV Híradójának úgy fogalmazott, „Mi a nagykövet úrral ellentétben 

abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között jó kapcsolat legyen, 

ezért szerintem az a helyes a részünkről, ha önuralmat gyakorlunk és nem kommentáljuk nagykövet úr kirohanásait, amelynek azért volt egy vicces eleme: még pedig a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról tett dehonesztáló megjegyzés”.

„Némiképp hiteltelen negatívan beszélni a gazdasági kapcsolatokról”

Szijjártó Péter mindehhez hozzátette, hogy „azok után, hogy az amerikai vállalatok folyamatosan Magyarországra hozzák a beruházásaikat, azok után, hogy a második legnagyobb beruházói közösség továbbra is az amerikai és azok után, hogy 11 százalékkal nő a kereskedelmi forgalmunk, ami minden bizonnyal megdönti a rekordját, 

»némiképp hiteltelen negatívan beszélni a gazdasági kapcsolatokról«”

– húzta alá a tárcavezető.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 13. 08:21
Újra egy hitvány pártállamban élünk. A 🐑🐑🐑🐑🐑 boldogok. 😢
Namond
2023. december 07. 17:14
Szíjjártó most tartja oda Pressmannak, a jó keresztény nemzetmegvezetőnk - ne a szavaimra figyeljenek - Orbán, mind a két orcáját. Aki (Orbán) szerint az ilyen show-t (akár a Pride-t) keresztény ember észre sem veszi.
Töki
2023. december 06. 21:41
Pressmann!!! Takarodj innen a jö kurva anyádba, ide senki nem hívott téged!!!
bornemissza-3
2023. december 06. 20:17
„kormánya azzal fenyegetőzik, hogy feltartja szomszédjának, Ukrajnának a rendkívül szükséges segélyeket” Ezt beszélje meg otthon a szenátusban, hogy ki mit tart fel. Neki sem Magyarországhoz, sem az Európai Unióhoz nincs semmi köze. Ő csak egy nagykövet, aki még csak nem is erre a kontinensre valósi. Otthon talán van némi köze, hogy az USA is feltartja, miközben Európát meg nyomná bele, hogy adósítsa el magát Ukrajna miatt, amire az isten pénze se lenne elég és nem is változtathatna a helyzetén, csak másokat tenne tönkre. Európát és az USA-t is. Amire már ott is nemet mondanak. Ukrajnának békére van szüksége, nem még több segélyre, amivel csak még jobban tönkreteszi magát. Meg másokat is. Nem fogunk hitelt felvenni Ukrajnának. Nem fogjuk Ukrajna miatt eladósítani magunkat. Mellesleg ha az Ukrajnának olyan fontos lenne, akkor semmibe se kerülne nem vegzálnia és elnyomnia az ottani őshonos magyarokat már nyolc éve és csak egyre jobban, miközben tartja nekünk a markát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!