Vajon mire költhették Karácsonyék a félmilliárd forintnyi „mikroadományt”?

2023. november 24. 08:26

A lassan összeálló kép koránt sem vet jó fényt a főpolgármesterre.

2023. november 24. 08:26

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely már nem volt hivatalosan kormányfőjelölt, a nevéhez köthető 99 Mozgalom mégis közel félmilliárd forint értékű megbízást adott a Bajnai Gordon-féle DatAdat-csoportnak. Jelenleg nem ismert, hogy a főpolgármester és társai milyen célokra költhették el ezt az összeget – írta meg a Magyar Nemzet.

Az már nyilvánvaló, hogy a mozgalom által összegyűjtött 506 millió forint valójában nem mikroadományokból származhatott, azonban az érintettek a mai napig nem osztották meg a pénz valódi forrását. Ugyancsak kérdés marad, hogy Karácsony főtanácsadójának, Tordai Csabának, akinek ügyvédi irodájában nem rég hamis okiratokat foglaltak le, milyen szerepe volt mind ebben.

A 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szóló titkosszolgálati jelentés szerint a 99 Mozgalom, melyet Karácsony Gergely hozott létre, több mint félmilliárd forintnyi adományt kapott ismeretlen forrásból. 

Bajnai árnyéka

A nemzetbiztonsági beszámoló szerint a mozgalmat 2021. május 15-én alapította Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, hogy támogassa őt az ellenzéki előválasztáson, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét.

A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit szintén Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. Perjés korábban dolgozott a Wallis nevű cégnél is, melynek Bajnai volt a vezérigazgatója 2000 és 2005 között.

A titkosszolgálati összefoglaló szerint a mozgalom Facebook oldala az ellenzéki előválasztást követően néhány héttel inaktívvá vált. 

A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatainak vizsgálata alapján a 99 Mozgalom összesen 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől. A megrendelések több, mint kilencven százaléka Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően valósult meg, a fedezetet pedig a mozgalom saját forrásaiból biztosította. A szervezet számlájára egyetlen befizetőként Perjés Gábor azonosítható, aki a számla felett önállóan rendelkezett.

Valutában összesen 918 ezer euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban. Perjés Gábor tizenkilenc részletben fizetett be összesen 506 millió forintot

– tartalmazza a nemzetbiztonsági beszámoló.

***

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. november 24. 15:28
Mire költhették, mire költhették... Bajnai Gordonra költötték.
tetx
2023. november 24. 10:03
Gondolom a pártok által delegált ezernyi "tanácsadó" gyorsan felszippantotta.
salátás
2023. november 24. 09:33
ennyi év szopás után szerintem ez már a működésükre kell,viszont így érdekesen jön ki,hogy a külföld tartja el az ellenzéket
elégia
2023. november 24. 09:04
Ferenc zsebre tette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!