Újabb nyomáspróba a déli határon

2023. november 08. 23:08

Nyilvános az illegális migráció és a terrorizmus kapcsolódását is taglaló titkosszolgálati jelentés, elképesztő részletek láttak napvilágot. A kormány alighanem az unióval folytatott vitákban is érvként kívánja majd felhasználni a dokumentum kijózanító hatású tartalmát.

2023. november 08. 23:08
RÉTVÁRI Bence; KOCSIS Máté
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Mindenkinek tudnia kell Európa legégetőbb problémáiról” – többek között ezzel indokolta a Fidesz frakcióvezetője, miért kezdeményezte a szerb–magyar határtérségben tapasztalható illegális migráció nemzetbiztonsági vetületeiről készített titkos­szolgálati jelentés bizalmas, titkos minősítésének feloldását. „A magyar határvédők, határvadászok és rendőrök biztonsága is veszélyben van, hiszen már éles lőszert is használnak a migránsbandák és a terrorsejtek” – fogalmazott Kocsis Máté ásotthalmi sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy a határ túlolda­lán, Horgoson halálos kimenetelű lövöldözés is történt. Egyenesen úgy fogalmazott: minden egyes terrorcselekményért a brüsszeli politika felelős, a „migrációs útvonalakon ugyanis nemcsak a terroristákat, hanem a fegyvereiket is hozzák, ami ellen erővel kell fellépni”. A titkosság feloldását célzó javaslatot támogatta a nemzetbiztonsági bizottság, a döntést azonban a dokumentumot jegyző Nemzeti Információs Központ hozta meg.

Szerb rendőrök migránsokat vesznek őrizetbe Horgosnál október 29-én.. Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Szemben a brüsszeli gyakorlattal

A parlamenti testület honlapjára felkerült jelentés legfőbb üzenetét Kocsis így foglalta később össze: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, erről immár a nyilvánosság is megbizonyosodhat, s azt a „migrációs gyakorlatot, amit a brüsszeli vezetés folytat, sürgősen fel kell számolni”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik