Szijjártó: Minden bizonnyal van még két magyar a Hamász fogságában

2023. november 27. 17:25

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a túszok kiszabadításán dolgozik a kormány.

2023. november 27. 17:25

A kormány a lehetséges további két magyar túsz szabadulását is megpróbálja majd előmozdítani, amint a nők és gyermekek után erre a férfiak esetében is megnyílik az út a Gázai övezetben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva üdvözölte az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tűzszünetet, minthogy az túszok szabadon bocsátását, emberi életek mentését tette lehetővé.

Rámutatott: a szélsőségesek világossá tették, hogy egyelőre csak nők és kiskorúak elengedéséről lehet szó,

és az öt elhurcolt magyar állampolgár közül hárman estek ezekbe a kategóriákba, ők már szabadok.

Ennek kapcsán leszögezte, hogy az utóbbi hetekben sokszor beszélt a katari külügyi államminiszterrel, akinek a segítségét kérte, és kollégája biztosította is erről, továbbá folyamatos tájékoztatást nyújtott a tárgyalások állásáról, amiért köszönettel tartozik Magyarország.

„Mindkétszer tudtuk előre már aznap hajnalban, hogy a magyar túszok neve rajta van azon a listán (.) Egyszerűen azért nem hoztuk ezt nyilvánosságra, mivel azzal veszélyeztettük volna az akció sikerét, a kimentett túszok egészségét és életét, s nyilvánvalóan ezt senki nem akarta megkockáztatni” – tudatta.

„Tehát mindig akkor hoztuk nyilvánosságra a túszok elengedését, amikor ők már biztonságban, izraeli földön voltak” – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy „minden bizonnyal” van még két magyar állampolgárságú férfi a Hamász fogságában.

„Ugye ez azért bizonytalan, mert egyelőre egyikükről sem kaptunk visszajelzést, egyikükről sem tudunk tartózkodási hely szempontjából, tehát sajnos nem tudunk róluk semmit” – fogalmazott. 

„Vannak, akik az ilyen személyeket hivatalosan eltűntként tartják nyilván. Mi lehetséges túszként beszélünk róluk, és azon vagyunk, hogy ha majd nem csak nők és gyermekek, hanem férfiak esetében is lehetőség lesz a túszok kiszabadítására, akkor róluk megtudjuk, hogy hol vannak, jól vannak-e, élnek-e, és megpróbáljunk segíteni a kiszabadításukban” – mondta.

„Minél hosszabb a tűzszünet, annál jobb, mert annál nagyobb van esély arra, hogy minél több ártatlan ember ki tudjon szabadulni a Hamász fogságából” – összegzett.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Elon Musk Izraelbe látogatott

Az is kiderült, hogy a milliárdos a továbbiakban csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé a Starlinket a Gázai övezetben.

***

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemmondom
2023. november 28. 16:33
Nem kellene erőltetni ezt a magyarságot olyan személyekre, akik csak valamilyen okból magyar állampolgársággal rendelkeznek.
Verdbenekhy
2023. november 28. 14:06
Igen, minden bizonnyal...és tízmillió Orbán fogságában...!
Namond
2023. november 28. 13:04
Az két "magyar" férfi az IDF katonája, megszegve a magyar törvényeket. Talán az idegen hadseregben, idegenérdekekért harcolók magyar állampolgárságát meg kellene vonni.
Namond
2023. november 28. 13:00
Az izraeli sereg újoncaként valódi háborúban szolgál egy "magyar" lány - exkluzív interjú K. Kirával https://hu.euronews.com/2023/11/02/izraeli-hadsereg-szolgalat-magyar-lany-k-kira
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik