Pécsett folytatódik az ellenzéki belharc, Gyurcsányék kavarnak, a polgármester jelöltsége is kérdéses még

2023. november 26. 14:56

A Tiszta Kezek Frakciója az alpolgármester lemondását követeli, közben alakul itt is a DK-LMP összefogás, bár Keresztes László Lóránt tagadja, hogy ő lenne a két párt polgármesterjelöltje.

2023. november 26. 14:56
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Közeledve az önkormányzati választáshoz, Pécsett is forrnak az indulatok az ellenzéken belül. Ebben sok újdonság nincs, hiszen már évek óta nagyon rossz a viszony több helyi politikus között, számos zűrös ügy terheli meg a kapcsolatukat. De az új szintet jelent, hogy a Tiszta Kezek Frakció – amelyet 2022 végén alapított meg három, korábban a balliberális városvezető koalícióhoz, a Mindenki Pécsért Egyesülethez tartozó képviselő – betámadta Ruzsa Csaba külsős, tehát nem közgyűlési tagnak megválasztott alpolgármestert. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A képviselők azt állítják, az MSZP-közeli alpolgármester, Péterffy Attila polgármester bizalmasa a politikai tisztsége után járó díjazása mellett a Focus Ventures Kft.-től is kapott havi több százezer forintos fizetést, ez pedig szerintük összeférhetetlenséget eredményez. Ruzsa azzal védekezik, hogy tudományos tevékenységet végzett az MFB Invest tulajdonában lévő tőkealap-kezelő leányvállalatnál – ezt pedig nem tiltja az önkormányzati törvény –, ráadásul 2023 tavaszán megszűnt a tisztsége, így ezen okok miatt sem lehet szó összeférhetetlenségről.

Mindenesetre a Baranya Vármegyei Kormányhivatal vizsgálatot indított az ügyben, de miután most már az alpolgármester valóban nem kap két helyről juttatást, a hatóság valószínűleg nem állapít meg törvénysértést a múltban történtek miatt.

Ettől még fennállhat a jogalap nélküli gazdagodás, ha Ruzsa valóban jogtalanul vette fel a cégtől a pénzt, 

ezért a Tiszta Kezek arra szólította fel, hogy fizesse vissza az alpolgármesteri fizetésének az ominózus időszakra eső részét, amely mintegy 40 millió forintra rúg, s azt is követelik, hogy távozzon a közéletből, mert állításuk szerint a város helyett a saját, illetve egy háttérben bujkáló érdekcsoport érdekeit képviseli. A Pécsaktuál portál egyébként azt a tájékoztatást kapta a frakciótól, hogy ők mindenképp méltatlansági eljárást kezdeményeznek az alpolgármesterrel szemben, amit azonban várhatóan le fog majd szavazni a városvezetés, de végül a bíróság dönt az ügyben.

Az erős szocialista kapcsolatokkal rendelkező Péterffy Attilát kínos helyzetbe hozta ez az ügy, azonban ragaszkodik a helyetteséhez. Ruzsa szakértelmére ugyanis szüksége van, miután valójában az alpolgármester intézi Pécs gazdasági ügyeit, de szinte a városirányítás összes fontos feladata ráhárul, a polgármester valójában csak egy kirakatfigura. Péterffy egyébként sem lehet biztos abban, hogy újra összeellenzéki jelöltként vághat neki a jövő júniusi választásnak, pedig vannak ilyen ambíciói. 

Eddig egyedül az MSZP jelentette be, hogy támogatja, a többiek hallgatnak még. 

A pécsi önkormányzat belső ügyeit jól ismerők szerint annak van nagyobb esélye, hogy előbb-utóbb besorol mögé mindenki, de ez korántsem biztos még. A legnagyobb kérdés az, hogy a DK hogyan foglal állást a kérdésben. Péterffy kifejezetten rossz viszonyban van Gyurcsány Ferenccel – bár erről eddig kevés információ került nyilvánosságra –, akinek jól jönne, ha az MSZP egyik fontos vidéki bázisán újabb szöget tudna beleverni a párt koporsójába. Így információink szerint a Demokratikus Koalíció alternatív jelöltben is gondolkodik, s akkor az a helyzet állna elő, mint Miskolcon, ahol a regnáló polgármester helyett a saját emberüket, Hegedűs Andrea parlamenti képviselőt indítanák, s őt támogatja az LMP is.

Ezt is ajánljuk a témában

Pécsett azonban nincs igazán karakteres DK-s politikus, ezért Keresztes László Lóránt LMP-s parlamenti képviselő lehet a megoldás. Gyurcsányék az utóbbi időben meglehetősen szoros baráti viszonyt ápolnak a zöld párttal, amit éppen a borsodi fejlemények bizonyítanak, illetve az, hogy Ungár Péter, az LMP társelnöke már többször kinyilvánította, szerinte Péterffy alkalmatlan erre a feladatra.

Az LMP-s politikus azért is tűnne jó megoldásnak, mert a zöld párt viszonylag erős Pécsett, 2019-ben is önállóan indultak, bár a polgármesterjelöltjük, Kóbor József csupán 3,76 százalékot ért el, de listán bejutott a közgyűlésbe. 2021 augusztusában azonban feladva a függetlenségét, belépett a várost vezető balliberális szövetségbe, s jutalmul megkapta a zöld biztosi tisztséget. Idén augusztusban azonban lemondott a posztjáról a Diána téri fák kivágására hivatkozva. Valójában azonban ez csak egy ürügy volt, az volt a célja, hogy deklarálja, ők mégsem tartanak Péterffyékkel, 

ez pedig beleillik abba az országos vonulatba, ahogy az LMP a DK hű fegyverhordozója lett.

Megkérdeztük Keresztes László Lórántot, aki hangosan felnevetett, amikor szembesítettük az értesülésünkkel. Ezért elnézést kért, majd kijelentette, komolytalannak tartja a felvetést, mert igen távol érzi magát és a pártját is DK-tól, ő lesz a legutolsó LMP-s politikus, aki a Gyurcsány-párttal ilyen jellegű együttműködésről tárgyal, és ez szerinte fordítva is igaz. Majd konkrétan is cáfolta, hogy volt ilyen megbeszélés, és állítja, ilyenre a jövőben sem kerül sor.

Amikor azt mondtuk, az elmúlt hónapok fejleményei, Ungár Péter írásai, nyilatkozatai nem azt mutatják, hogy a két párt túl messze lenne egymástól, hanem épp az ellenkezőjét, egyre szorosabb a viszony közöttük, Keresztes úgy fogalmazott, a politikai, világnézeti ügyeket tekintve nincs egy platformon a két párt. Szerinte, ha Ungár állításainak a mélyére ásunk, akkor kiderül, 

inkább a Momentum és a Párbeszéd áll közel a DK-hoz, nem az LMP, amely nemzeti alapon gondolkodó, globalizációkritikus, zöld politikai formáció. 

Így számos tartalmi kérdésben egészen másként látják a világot, mint Gyurcsányék, Keresztes pedig még az LMP-n belül is az egyértelműbben nemzeti, konzervatív szárnyhoz tartozónak vallja magát, mindez szerinte leszűrhető a parlamenti beszédeiből, nyilatkozataiból. Ezért a parlamenti képviselő még abszurdabbnak tartja, hogy ő a DK polgármesterjelöltje lenne.

Mindezek ellenére Miskolcon létrejött az együttműködés a DK és az LMP között, a regnáló ellenzéki városvezető helyett a két pártnak Gyurcsány-párti jelöltje van, akit Schmuck Erzsébet társelnök is támogatott – érveltünk. Keresztes erre úgy fogalmazott, erre nem nagyon tud magyarázatot találni, őt is meglepte, ami történt, de – tette hozzá – pécsiként nem ismeri a miskolci politikai viszonyokat.

 

Nyitókép: A húsz évvel ezelőtt, hosszú betegség után elhunyt Ranga László magyar raliversenyzőről, pécsi sportolóról nevezték el a Pécs melletti, Mecsekben lévő Mecsekszentkút és a Remeterét között kanyargó, majd négy kilométer hosszúságú korábban Abaligeti útként ismert közterületet. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2023. november 26. 18:11
Ez a Pécs egy többszörösen hátrányos helyzetű övezet. A bányák, a katonaság és a határőrség itt hagyott egy csomó exkomcsit, akiket sokáig Toller etetett, s most, hogy ez a Péterrfy garázdálkodik, kimaradnak a "jóból". A várost szétlopták, lakosságmegtartó gazdaság nincs, az önkormányzat és az egyetem a legnagyobb munkáltató. Kell még valamit mondani Ildikó?
Roadkill
2023. november 26. 16:35
hmm, és az miből derül ki, hogy az lmp "nemzeti alapon" gondolkodik? mert ők azt mondják? ezhülye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!