Orbán Viktor: Pásztor István összebékítette a magyar és a szerb népet

2023. november 04. 15:39

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének temetésén Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott.

2023. november 04. 15:39
K÷V…R L·szlÛ; L…VAI AnikÛ; P¡SZTOR Istv·n; DODIK, Milorad; ORB¡N Viktor; VUCIC, Aleksandar

Nem lehetünk elég hálásak Pásztor Istvánnak, aki összebékítette a magyarokat és a szerbeket, megmutatta az utat, amelyen a két nép együtt haladhat – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének temetésén mondott búcsúbeszédében.

Nomen est omen, mint pásztorát vesztett nyáj, úgy állunk most itt, lehajtott fejjel és nehéz szívvel, szerbek és magyarok, anyaországi és külhoni magyarok” – fogalmazott a magyar kormányfő a gyászszertartáson, hangsúlyozva: Aleksandar Vucic szerb államfővel közösen búcsúznak a vajdasági magyar politikustól.

K÷V…R L·szlÛ; ORB¡N Viktor; P¡SZTOR Istv·n; DODIK, Milorad; VUCIC, Aleksandar
Végső búcsút vettek Pásztor Istvántól
Forrás: Máthé Zoltán

Megtörten és zavartan állunk itt Vucic elnök úrral, a szerb és a magyar népet képviselve, egy magyar férfi koporsója fölött, aki egybekovácsolt bennünket és összebékítette népeinket, amiért nem lehetünk elég hálásak neki” 

– tette hozzá. 

„Érezzük a ránk hagyott politikai örökség súlyát, közép-európaiaknak vagyunk, ezért pontosan tudjuk, milyen könnyen lesz a barátból ellenség, és milyen ritka dolog ezen a vidéken, hogy a korábbi ellenségek barátokká váljanak” – jelentette ki.

ORB¡N Viktor; P¡SZTOR Istv·n
Végső búcsút vettek Pásztor Istvántól

Mint a miniszterelnök emlékeztetett: tízegynéhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a két ország, a két nép mindenben számíthasson egymásra, ma viszont már az lenne az elképzelhetetlen, hogy „ne osztozzunk egymás örömében és fájdalmában”.

Pásztor István volt az első, aki nem csak remélte, és nem csak hitte, hogy ez így is lehet, hanem tett is érte: megmutatta nekünk az utat, amelyen a szerbek és a magyarok együtt haladhatnak, ahogy azt a két nép sorsközössége ésszerűen indokolja” 

– mondta Orbán Viktor.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. november 05. 17:07
Engem aztán egy ráccal sem békített össze! Tito bandája hány magyar embert gyilkoltatott meg a háború után? Szombathelyi vezérezredest, a volt vezérkari főnököt a kiadatási egyezményben előírtakkal ellentét kivégezték a rácok, annak ellenére, hogy ő halálos ítéleteket hozatott a délvidéki vérengzések főkolomposaira. Sunyi, bosszúálló, kegyetlen fajta.
kiss.istvan770
2023. november 04. 17:58
Halálesetről szóló cikkek alatt le szokták tiltani a hozzászólásokat. Most miért nem? 😡
Bácskai Bicska
2023. november 04. 17:38
Egy temetés híréhez nem akartam, nem szoktam hozzászólni. Akárkit hantolnak el, bizonyára voltak erényei és hibái is. Emberek vagyunk, a gyarlóságainkkal és a kivívott értékeinkkel, az életünk sikerességével is. Eddig hatan kommentáltak: mind lekezelő, gúnyos hangnemben köpköd – ezeknek ennyire futja. Hetedikként, és az előző beírogatók közül gyaníthatóan egyedül bácskaiként és magyarként én tudom, leginkább mi tudjuk, délvidékiek, hogy Pásztor István mennyit tett le a nemzet közös asztalára. A gyalázkodók szálljanak inkább magukba. Pistának pedig béke poraira, hiányozni fog!
sentimental
2023. november 04. 17:35
https://youtu.be/lJN850qHklw?si=7cTsOzB5_G4yYlYU&t=145
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!