Mesterséges intelligenciát vetnek be több magyar pékségben

2023. november 02. 14:55

Eddig három terméket fejlesztettek ezzel a módszerrel.

2023. november 02. 14:55

Magyarországon elsőként mesterséges intelligencia (MI) támogatásával fejlesztett sütőipari termékekkel jelennek meg a piacon a Hajdúsági Sütödék-csoport leánycégei – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

Szakács Tamás ismertette: az új technológia kapcsán megszületett etikai elvük szerint minden fontos kérdésről az ember dönt, az MI-k pedig ezen keretek között dolgoznak.

Több mint fél tucat MI-platformot vontak be a munkájukba:

a termékötletek, a konkrét receptúrák, a technológiai szempontok, a marketing, a kommunikáció és a kreatív elemek (honlapok, vizuális, zenei és verbális megoldások) kialakításába – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a tesztek során az ízekről és a termékélményről kizárólag emberek alkottak véleményt, ezért reméli, hogy jól fogadják majd a piacokon a mesterséges intelligencia támogatásával készült, hamarosan a boltokba kerülő termékeiket.

Cél a minél több korszerű, egészséges, jóízű termék

Szakács Tamás tájékoztatása szerint eddig három terméket fejlesztettek ezzel a módszerrel. Az egyik a Csevegő névre keresztelt, 400 grammos magvas kenyér, amely elősütött, fagyasztott állapotban kerül a boltokba, ahol helyben fejezik be a sütését.

A másik két MI-vel fejlesztett innovatív termékük, egy szendvicsalap és egy sütemény az „okos”, immunrendszert támogató Vitajó-család részeként kerül a piacra – mutatott rá a vezérigazgató. Jelezte, hogy a Hajdúsági Sütödéknél 

a mesterséges intelligenciát az innováció szolgálatába állítják 

annak érdekében, hogy minél több korszerű, egészséges, jóízű terméket állítsanak elő.

Hozzátette: ennek érdekében a közelmúltban egymilliárd forintos beruházással fagyasztott termékeket előállító mintaüzemet hoztak létre. A 380 dolgozót foglalkoztató cégcsoport tavalyi árbevétele 11 milliárd forint volt, az idén félmilliárdos növekedéssel számolnak – mondta el az MTI-nek Szakács Tamás.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Michael Short / Robert Harding Heritage / AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HNGR
2023. november 03. 13:42
Szerintem többet érne, ha elmennének Olaszországba, vagy Franciaországba tanulni egy kicsit.
kombinator-0
2023. november 02. 19:49
ért ebből a cikkből valaki is egy szót? ... mi a f@szt csinál az "MI"? ... 7 db. "MI" platformot vontak be a munkájukba ... ??? ... na b@szd ki ... ez mit jelent? ... "400 grammos magvas kenyeret fejlesztettek MI-vel" ... mit is jelent ez? mi a lóf@sz van a liszt-víz, kovász-só-n kívül a tésztában? .... ezzel lesöprik a francia bagetteket, az osztrák zsemléket, a balkáni lepényeket a piacról? ... ... bruhahahaha ....
Kybon
2023. november 02. 18:33
Kedves Mesterséges (Un)Intelligencia! Tudod, miből állt régen a kenyér? 1., Liszt (fe-hér-liszt!), 2., Kovász, 3., Víz, 4., Só. Tudod, hogy manapság miből áll? ...Olvasd végig, ha van türelmed!
nempolitizalok-0
2023. november 02. 18:08
Mondanám, hogy inkább meg kellene tanulni kiflit sütni, de már ráálltam arra, hogy magam csinálok mindent, így leszarom. Amúgy nem kell hozzá semmi egy jó sütőn és youtube-n kivül, munka sincs sok vele, még dagasztógép sem kell, pedig én elég lusta vagyok. Van egy bevált, fehér kenyérlisztből és teljes kiőrlésű lisztből készült "típuskenyerem", nem semmi amikor eszed és ropogós a kenyér héja, napok múlva is simán ehető, de kísérletezem is. A boltokban mindenféle lisztet kapni, Furamód a Kádár rendszerben MI nélkül is meglehetősen jó péksütiket lehetett kapni. A kedvencem a "stangli", a "vajaskifli" és a pacsni volt, a kedvenc melegkajám pedig a hentesnél friss kenyérből egy jókora sarok, 25 dekás sültkolbásszal, mellé egy kóla. Gondolom, ezek a pékek már nyugdíjba mentek, a többi pedig vagy nem ért hozzá, vagy magasról szarik bele, mert az amit ő kiflinek hív, feleáron megcsinálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!