Jövőre minden magyar új állampolgárságot kaphat

2023. november 10. 15:12

Érkezik a Digitális állampolgárság-program, melynek azonosítóját és applikációját bárki letöltheti majd korhatár nélkül.

2023. november 10. 15:12
GAFA illustration - Big Four tech companies

Már november 11-étől társadalmi egyeztetésre bocsátják a Digitális állampolgárság-programhoz (DÁP) kötődő törvényi szabályozásokat – jelentette be Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A tárcavezető hozzátette:

 a dán példával ellentétben idehaza nem teszik kötelezővé és nem is kizárólagos a DÁP használata, 

amelynek ugyanakkor számos haszna lehet, főleg a könnyebb és gyorsabb, biztonságos ügyintézés terén – írta a Világgazdaság.

A miniszter emlékeztetett, hogy november 8-án fogadták el az Európai Unió eIDAS 2 irányelvét, amit Magyarországon alkalmazhatnak majd először. Ez arról szól, miként lehet a digitális szolgáltatásokat biztonságosan és egyszerűen használni. Itthon többek között prioritás lesz a mobiltelefon használata: ide költözik az ügyintézés, ami idővel kiegészül az állami és akár magánszektor fizetési szolgáltatásaival is.

Rogán Antal a rendszer előnyeiről elmondta:

  • tudni fogja a felhasználó alapadatait, ami a korhatáros, például dohányvásárlásoknál jelzi a harmadik félnek, hogy a felhasználó jogosult a vásárlásra, ennél többet azonban nem árul el,
  • proaktív lesz: figyelmeztet például, ha közeleg egy határidő,
  • minden hivatalos dokumentum elérhető lesz benne, így nem kell pdf-eket küldözgetni sehova, ráadásul az időbélyegző véd a félreértésektől is.

Mint fogalmazott, 

meggyőződésem, hogy a következő évtizedben az emberek a mobilon keresztül akarnak hozzáférni mindenhez.”

A DÁP-hoz kapcsolódó mobilvásárlási akció nem lesz, kivált, mivel okostelefon-ellátottság terén Magyarország az EU első három helyezettje közé tartozik, továbbá a program a mobilok mellett számító- és táblagépeken is elérhető lesz – ismertette a lap.

Majd hozzátették, hogy egy nemzetközi összehasonlító tanulmányon túl a projekt eddig kizárólag a kormány belső erőforrásait használta. A fejlesztési szakaszban komplex szolgáltatói környezet alakul majd ki, de már létező piaci szolgáltatásokat is terveznek használni, és akár EU-s forrásokra is pályáznak majd.

Jövőre indul az első ütem

A tájékoztatón kiderült, hogy az azonosítót és az appot bárki letöltheti korhatár nélkül, és például igazoltatásnál alkalmazható lesz.  Ellenben olyan ügyekben, amikhez 14, vagy 18 éves korú jogkorlátozás társul, a szülők járhatnak majd el a fiatal- vagy kiskorú gyermekeik nevében.

Mint ismertették, A DÁP-app tesztüzeme 2024 szeptemberétől indul az alábbi tételekkel:

  • saját adatok összegyűjtve és hitelesítve,
  • rendőri igazoltatás adatellenőrzése már mehet így,
    leggyakoribb ügyek intézése (kormányablak-időpontigénylés, erkölcsibizonyítvány-igénylés),
  • biztonságos digitális azonosítás és aláírás.

2025-től jön a teljes működés, 2026-ra pedig belép az e-posta: mindenki elektronikusan kaphat meg mindent a DÁP-alkalmazáson keresztül. Idetartoznak a közműszámlák is, amikhez már kapcsolódik majd a fizetési lehetőség. Továbbá az államigazgatási szervek is kötelesek a DÁP-appon keresztül válaszolni, ami egyidejűleg kézbesítettnek is minősül – sorolták.

Rogán Antal azt is kijelentette

pozitív felhasználói élményre törekszünk.

Majd hozzátette, hogy a fejlesztési projekt végére egy magyar állampolgárnak nem kell majd igazolványokat magával cipelnie, csak a DÁP-appal és digitális igazolványtárcával felszerelt mobilját – idézte a Világgazdaság.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Hans Lucas via AFP

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. november 15. 09:25
Tessék mondani oszt majd szavazni is lehet majd vele korhatárnélkül?? Hogy a bőrötök száradjon rátok!
kérdés
2023. november 11. 08:53
Megtévesztő, hogy a digitális állampolgárságban a dánok és mi, csak a nagyszámú kísérletezés alanyai leszünk software-ileg. Mint az eü-ben, amikor x országban klinikailag saccra 6 emberen letesztelnek valamit, aztán vmék kellően feltörekvő országban lezsírozzák, h ugyanmá' minden doki azt írja fel....aztán csodálkozol egy idő múlva, h többé miért nem gyártják a terméket, hisz' népi gyógymódként elterjesztették. Ilyen volt az étolajos biznisz is kontra disznózsír, és a többi ágazatban is. A megtérülő fejlesztés folyamata olyan, hogy csak egy maradhat a dobogón, a többi tönkremegy.
bornemissza-3
2023. november 11. 01:49
"november 11-étől társadalmi egyeztetésre bocsátják" Kösz, nem. Maradok analóg állampolgár. Egy pakli plasztikkártya még mindig könnyebb, mint egy telefon. Ami alapvetően telefonálásra való. Nem arra, hogy azon élj és meg se tudj mozdulni nélküle.
bornemissza-3
2023. november 11. 01:39
"a dán példával ellentétben idehaza nem teszik kötelezővé" Azzal tulajdonképpen azt tennék kötelezővé, hogy okostelefonod legyen és mindig mindenhova magaddal cipeld. Ami sértene egy pár szabadságjogot. Például a szabad telefonmentes élet jogát. Mellesleg, aki a telefonján tartja a személyes adatait, az nem normális.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!