Horn Gábor: Én zsidó emberként 68 esztendeje itt élve nem érzem azt, hogy Magyarország antiszemita lenne

2023. november 13. 12:49

„Én az egész életemet úgy élem meg ebben az országban, hogy azért zsidó emberként lehet itt élni” – nyilatkozta az egykori államtitkár.

2023. november 13. 12:49
null

Én zsidó emberként 68 esztendeje itt élve nem érzem azt, hogy Magyarország antiszemita lenne, nincs ilyen alapélményem” – nyilatkozta a Hírklikknek Horn Gábor, az SZDSZ egykori politikusa arra a felvetésre válaszolva, hogy egy friss kutatás szerint a magyar lakosság 37 százaléka vall antiszemita nézeteket, ami a legjelentősebb zsidóellenességet jelenti a vizsgált országok közül. 

Az egykori koalíciós ügyekért felelős államtitkár hozzátette: politikus korában voltak olyan személyes meghurcoltatásaim, amik a származásomra vonatkoztak, de én az egész életemet úgy élem meg ebben az országban, hogy azért zsidó emberként lehet itt élni. 

Magyarországon van egy számottevő zsidó közösség, ellentétben Lengyelországgal.

Itt nincs antiszemitizmus, de igény lenne rá, mondja a nem túl szellemes vicc, de én azt gondolom, hogy kitapintható, érzékelhető, a napi életet meghatározó antiszemitizmus nincs” – tette hozzá Horn, aki szerint a magyar „szélsőjobboldali pártoknál” ( MIÉP, Jobbik, Mi Hazánk) nem a zsidóellenesség volt a meghatározó, hanem a cigányellenesség.

„Vagyis az antiszemitizmus helyett inkább mindenféle kisebbség elleni kirekesztő magatartás, és ebben nem a magyarországi zsidóság a meghatározó, hanem a cigányság. Ez sokkal erőteljesebben jelen van a magyar társadalomban. Ugyanakkor sajnos ezek a dolgok összefüggnek egymással. De ténylegesen erőteljes antiszemita, zsidóellenes megnyilvánulás, ilyen típusú agresszió szerintem a társadalom öt-hét százalékában lenne csak mérhető. Én a kutatást nem ismerve, ezt a 37 százalékot nagyon soknak tartom, nem gondolom valóságosnak. Magyarországon létezik a nagyon erőteljes faji alapú megkülönböztetés, a rasszizmus, a kirekesztés, ami a zsidókra is vonatkozik, de az elmúlt 30 év tapasztalata alapján, ezt én öt-hét százaléknak gondolom” – jelentette ki Horn.

A teljes beszélgetést itt olvashatja el.

Nekünk már csak egy kérdésünk maradt: mit szól ehhez Dániel Péter?

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: képernyőmentés, ATV

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 06. 20:13 Szerkesztve
Horn Gábor: "Én zsidó emberként 68 esztendeje itt élve nem érzem azt, hogy Magyarország antiszemita lenne." Igen Gabesz, ez így van. De ez csak addig van így, amig a Fidesz vezeti ezt az országot. Mert ha nem, akkor te is behúzhatod füledet-farkadat mint a nyugat-európai zsidók. Vagy mint Sztálin alatt az orosz zsidók. Légy hálás Orbánnak.
cutcopy
2024. január 06. 14:56
Micsoda pálfordulás, pedig hogy rettegett még 15 éve ez a blfsz az árpádsávoktól..
kata56
2024. január 06. 14:53
Átlagosan normális ember ezekkel a dolgokkal eccerűen nem foglalkozik..nem érdekli. Mással van elfoglalva. Az látszik, hogy szeretnék hergelni effélékkel a magyar társadalmat...de ez eccerűen nem megy...Mert érdektelen. Ez az igazság...
catalina11
2024. január 06. 12:06
"Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket. "(a zsidó Kornis Mihály, 1993)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!