Elképesztő: a Ligetvédők miatt kellett kivágni egy százéves városligeti platánt – nem sikerült a szakembereknek megmenteni

2023. november 21. 10:25

Pedig Karácsony Gergely baloldali főpolgármester szerint a százéves fák nagyobb értéket képviselnek a városban, mint bármi, amit az ember létrehozhat.

2023. november 21. 10:25
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Sajnos a szakemberek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint 100 éves városligeti platánt, ami a magukat „Ligetvédőknek” nevező aktivista csoport táborában keletkezett tűz miatt sérült meg súlyosan még 2020 tavaszán – közölte lapunkkal a Városliget Zrt. Emlékeztettek, a korábban életvitelszerűen a parkban tartózkodó, eredetileg a Városliget fáit védő aktivista csoport táborában 2020. március 26-án ütött ki tűz. Ekkor kapott lángra a táborozók sátra, majd a tűz átterjedt a közelben álló, 30 méter magas platánra.

Bár a tűzoltók gyorsan kiértek a helyszínre, a százéves fa olyan súlyosan megsérült, hogy a megmentésére irányuló igyekezet ellenére mára teljesen elhalt, ágai letörtek – a kidőlés fenyegeti.

A szakértők már korábban is azt vetítették előre, nem lehet megmenteni az idős platánt.

Ezt is ajánljuk a témában

A Városliget Zrt. felkérésére több szakértő, köztük a Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat cége, a Főkert munkatársai is megvizsgálták nemrég a sérült platánt, amelyről megállapították, hogy gyökérzete erős, azonban legalább 50 százalékos károsodást szenvedett; a törzs szintén előrehaladott károsodás jeleit mutatja; míg a fakorona olyan mértékben sérült, hogy élettani funkcióját nem képes ellátni.

Az egyetlen megoldás tehát a platán kivágása, ami kedden reggel meg is történt. 

Mindez azért is érdekes, mert a Magyar Zene Háza avatásakor Karácsony épp azt fejtegette, hogy

a százéves fák nagyobb értéket képviselnek a városban, mint bármi, amit az ember létrehozhat”.

A Ligetvédőket támogató főpolgármester Facebook-bejegyzésében hozzátette: „fejleszteni, építeni nem a százéves platánok rovására kell, hanem ott, ahol legfeljebb parlagfű nő, a városi rozsdaövezetekben”.

A Városliget Zrt. az ügy kapcsán emlékeztetett, az elmúlt években a Liget Budapest Projektnek köszönhetően jelentősen nőtt a zöldfelület a korábban igencsak elhanyagolt Városligetben.

A fejlesztés során már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt ültettek el.

A jelenleg folyamatban lévő parkfejlesztések során 

jövő év közepéig további 25.000 négyzetméternyi zöldfelület újul meg.

A Városliget Zrt. a fejlesztési feladatok mellett különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a park valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.

Nyitókép: a Ligetvédők által hátrahagyott szeméthalom és a leégett platán (Fotó: MTI/Városliget Zrt.)

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
allen9
2023. november 21. 17:43
mi lehet a Koszlidérc csajjal?
catalina11
2023. november 21. 13:59
Sajnos a szakemberek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint 100 éves városligeti platánt, ami a magukat „Ligetvédőknek” nevező aktivista csoport táborában keletkezett tűz miatt sérült meg súlyosan még 2020 tavaszán – közölte lapunkkal a Városliget Zrt. Emlékeztettek, a korábban életvitelszerűen a parkban tartózkodó, eredetileg a Városliget fáit védő aktivista csoport táborában 2020. március 26-án ütött ki tűz. Ekkor kapott lángra a táborozók sátra, majd a tűz átterjedt a közelben álló, 30 méter magas platánra." ezek a vörösök, kékek, zöldek mindenhol csak pusztítanak...
cutcopy
2023. november 21. 12:21
Jó hát karigeri ligetprojekt gátló drogos alkoholista és hajléktalan kommandója baromira tojt a környezetvédelemre..
Reszelő Aladár
2023. november 21. 11:48
Ha lispik vágnak ki fákat azzal semmi gond nincs, mert csak a progressziót szolgálják. Legalábbis amikor a Pillangó parkot kellett rendezni, akkor nem volt gond, hogy fák soktucatját vágták ki. A patrióta fekivágás viszont már az emberi jogokat is megsérti. Szerintük. Karácsony Gelgely felé csak egyetlen evárásom van: jövőre tűjön el és adja át a helyét annak, aki tudja és szeretné is csinálni, amira vállalkozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!