Suttyomban elkaszálná a rezsicsökkentést Brüsszel, de ha megkérdezik őket, tagadják

2023. november 23. 11:09

Tanulságos nyilatkozat látott napvilágot a brüsszeli szándékot illetően.

2023. november 23. 11:09

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: pénteken elindult a nemzeti konzultáció, amelynek kapcsán a kormány intenzív figyelemfelhívó kampányt is indított. Mint írták: szeretnék, ha minél többen mondanák el a véleményüket „a biztonságunkat, gazdaságunkat és szuverenitásunkat meghatározó kérdésekről”.

A küldemények kézbesítése karácsonyig folyamatos – tudatták, és arra buzdítottak, mindenki keresse a kérdőívet a postaládájában. A bejegyzéshez egy képet is mellékeltek, ezen Soros György fia, Alex Soros és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke látható, a következő felirattal: „Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!”

Erről itt írtunk korábban.

Mit gondol Brüsszel a magyar rezsicsökkentésről?

A konzultációs ív első kérdése az, hogy „Brüsszel el akarja törölni a rezsitámogatást. Ön mit gondol erről?” A kérdőívben két válaszlehetőség van erre: „Továbbra is fenn kell tartani a rezsitámogatást.”, illetve az, hogy „Nincs már szükség árszabályozásra az energiapiacon”.

Mint a Magyar Nemzet felidézi: „egy bizottsági állásfoglalás szerint az energiatámogatási intézkedéseket fokozatosan meg kell szüntetni”. Ennek mentén pedig nyilvánvaló, hogy Brüsszel ezzel a lépéssel éppen azt a rezsicsökkentést töröltetnék el hazánkkal, amelynek köszönhetően az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áram ára.

Emlékezetes: a kormány számításai szerint

a rezsicsökkentés havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti a családok energiaszámláit, nem meglepő tehát, hogy a kormány kiemelt feladatnak tekinti a rezsicsökkentés védelmét.

Brüsszel eközben tagadja, hogy eltörölné a rezsicsökkentést, pedig már többször is nekiment

„Teljességgel valótlanok a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazott állítások, Ursula von der Leyen elnököt pedig nem foglalkoztatta túlzottan, hogy szerepel a plakáton” – nyilatkozta az Euronews kérdésére válaszolva az Európai Bizottság szóvivője. Csakhogy Eric Mamer kijelentésével mintegy szembemenve

Brüsszel már „2016 novemberében javaslatot tett az Energiaunióra, amelynek lényege az volt, hogy az országok független energiapolitikája helyett központi szabályozást akartak életben léptetni”

– idézi fel csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet. Mint hozzáteszik: „a szándék az volt, hogy elvegyék a nemzetállamoktól az energiaárak megállapításának jogát. Fennállt a veszély, hogy ily módon a nagyvállalatok gyakorlatilag ismét szabad kezet kapnának a rezsidíjak meghatározásában. Tehát

a brüsszeli javaslat a magyar családok helyett a multiknak kedvezett volna.”

A hazai baloldal sem rezsicsökkentés-párti

Azonban nemcsak Brüsszel, a hazai baloldal sincs oda túlzottan a rezsicsökkentés intézményéért. Emlékezetes: a baloldali ellenzék korábbi, közös miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter maga is számos esetben kifejtette, hogy szerinte a rezsicsökkentés kifejezetten káros, fenntarthatatlan, ráadásul rendkívül nehéz lenne azt eltörölni. Erről anno itt írtunk.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Eric Mamer kijelentése kapcsán egyébként további érdekesség, hogy ha Ursula von der Leyent nem is, Daniel Freundot kiakasztotta a Nemzeti Konzultáció. Erről itt olvashat részletesebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. november 23. 14:12
Sebaj, addig suttyomban "fonjuk a kötelet és öntjük a kandelábert".
istvanpeter
2023. november 23. 14:04
Az uniós tisztségviselők a rezsicsökkentés megszüntetésével is demonstrálják a piszkos aljas emberellenességüket és egyúttal a magyarokat is nyomorba és káoszba akarják taszítani. Persze, emögött az a sanda mocskos várakozás is meghúzódik, hogy így majd a polgári országvezetés iránti bizalom el fog tűnni miközben, a háttérhatalmi maffia követelményeinek is eleget tettek.
RasPutin
2023. november 23. 12:28
A rezsicsökkentett ár és a piaciár közti különbséget úgy is megfizeti valaki. Na ki?
bagira002
2023. november 23. 11:48
Brüsszel a diktátorok , tolvajok ,nácik kommunista bőrben , tömeggyilkosok , gyarmatosítók , hazugság gyárosok melegágya , ők az európai értékek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!