Brüsszel beadta a derekát: tízmilliárd eurós kohéziós forrás jöhet Magyarországra

2023. november 30. 19:04

Eddig a jogállamisággal kapcsolatos tartós aggályok miatt nem fizettek.

2023. november 30. 19:04
null

Hazánk május elején hagyta jóvá az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzését célzó reformot, aminek köszönhetően sajtóhírek szerint hamarosan megindulhatnak a hazánknak szánt uniós pénzek. Brüsszel eddig 21,7 milliárd eurónyi kohéziós alap kifizetését blokkolta, ám ebből 10,4 milliárd nemsokára megérkezhet Magyarországra.

Uniós tisztviselőkre hivatkozva a Euronews azt írja, hogy Brüsszel elegendőnek tartja a hazai lépéseket, 

aminek köszönhetően felszabadítják az összeget a kohéziós alapból. 

A neve elhallgatását kérő uniós politikus a lapnak azt mondta, egyelőre még nem tudni a végösszeget, ám további 500 millió euró kifizetése sincs kizárva. Szavai szerint fontos reformokat láttak, melyek hozzájárulnak a magyarországi igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítéséhez. 

A Bizottság várhatóan valamikor december 15-e előtt, majdnem egy évvel a kifizetések leállításáról szóló eredeti határozat után hoz döntést. 

Az említett 10 milliárd euróval kapcsolatban nincs szükség a tagállamok hozzájárulására.

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

 

Összesen 486 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. december 05. 11:46
Uniós felméréseket végeztek a szegénységről. Arra jutottak, hogy 2010 óta csaknem háromszorosára nőtt a súlyosan szegény 0-17 évesek aránya Magyarországon.. A Az Európai Unió országai közül Magyarországon emelkedett a legjobban a mutató értéke: sem Lengyelországban, sem Csehországban, Lettországban, Litvániában, Észtországban vagy Szlovéniában nem tapasztalható hasonló.. Nagyon elszomorító..
masikhozzaszolo
2023. december 01. 17:55
Olvasom, hogy van végre kiürítési terv a bíróságon. És ezért együtt harcolunk most már az Unióval, a rendszerváltás óta. Hogy végre a vérbírók ürüljenek már ki onnan. Meg az összes többi, amelyik nem látja a poros orrot. És kettős mércét alkalmaz a sajtóperekben is.
Reszelő Aladár
2023. december 01. 12:31
Most hogy kiderült, hogy a A Bírói Tanács épületében is van tűzvédelmi kiürítési terv, az épület akadálymentes, a főbejárat előtt van mozgássérült parkoló és a WC-ben lehet szappannal kezet mosni, mostmár tényleg jogállam vagyunk. Szeretnék én is ilyen tanusítással foglalkozni, aminek a végén 10 milliárd Eurót fizetnek.
Héja
2023. december 01. 10:27
Jó hír. Érdemes volt küzdeni. Balfasz ballibek rinyáljatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!